Ceva Bun

Minciunele

Desert rapid şi fără pretenţii, de duminică tihnită în familie, minciunele – un soi de gosoşi mai sclifosite ca formă – sunt făcute dintr-un aluat ce aminteşte de cel de cozonac. Există multe reţete atribuite acestui preparat care diferă în funcţie de tipul de grăsime (unt/margarină sau untură) şi agentul de afânare (drojdie sau praf de copt/bicarbonat). Noi vă recomandăm aluatul cu unt şi drojdie. Pentru pufoşenie…

Porţii: 30-40 bucăţi

Timp de preparare: 1 oră (plus 1 oră la dospit)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie într-un castron adânc.
  2. Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
  3. Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
  4. Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
    [tip]Dacă aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să o folosiţi până în acest punct folosind programul pentru aluat (inclusiv funcţia de dospire).[/tip]
  5. Împărţiţi aluatul în două.
  6. Întindeţi fiecare parte, pe rând, cu sucitorul într-o foaie subţire (4-5 mm), pe masa pudrată cu făină.
  7. Tăiaţi cu cuţitul sau rola pătrate (sau romburi) cu latura de aproximativ 5-6 centimetri.
  8. Faceţi o incizie la mijloc în fiecare pătrat de aluat (vezi foto), treceţi un colţ prin despicătură şi trageţi uşor pentru a-l “înnoda” la mijloc.
  9. Lăsaţi minciunele formate să mai crească10-15 minute la cald.
  10. Încingeţi uleiul (la aproximativ 190 de grade), temperatură medie spre mare, într-o tigaie adâncă.
  11. Rumeniţi pe ambele părţi minciunelele.
  12. Scoateţi minciunelele pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
  13. Pudraţi minciunelele cu zahăr pudră vanilat.

Minciunele se servesc fierbinţi, calde sau reci, cu diverse gemuri acrişoare.

print