Desert rapid şi fără pretenţii, de duminică tihnită în familie, minciunele – un soi de gosoşi mai sclifosite ca formă – sunt făcute dintr-un aluat ce aminteşte de cel de cozonac. Există multe reţete atribuite acestui preparat care diferă în funcţie de tipul de grăsime (unt/margarină sau untură) şi agentul de afânare (drojdie sau praf de copt/bicarbonat). Noi vă recomandăm aluatul cu unt şi drojdie. Pentru pufoşenie…

Porţii: 30-40 bucăţi

Timp de preparare: 1 oră (plus 1 oră la dospit)

Ingrediente:

  • 500 grame făină albă
  • 10 grame drojdie uscată
  • 100 ml lapte călduţ
  • 100 ml iaurt sau lapte bătut
  • 100 grame unt gras (minim 80%), la temperatura camerei
  • 2 ouă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 150 de grame zahăr pudră vanilat
  • ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie într-un castron adânc.
  2. Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
  3. Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
  4. Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
    [tip]Dacă aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să o folosiţi până în acest punct folosind programul pentru aluat (inclusiv funcţia de dospire).[/tip]
  5. Împărţiţi aluatul în două.
  6. Întindeţi fiecare parte, pe rând, cu sucitorul într-o foaie subţire (4-5 mm), pe masa pudrată cu făină.
  7. Tăiaţi cu cuţitul sau rola pătrate (sau romburi) cu latura de aproximativ 5-6 centimetri.
  8. Faceţi o incizie la mijloc în fiecare pătrat de aluat (vezi foto), treceţi un colţ prin despicătură şi trageţi uşor pentru a-l “înnoda” la mijloc.
  9. Lăsaţi minciunele formate să mai crească10-15 minute la cald.
  10. Încingeţi uleiul (la aproximativ 190 de grade), temperatură medie spre mare, într-o tigaie adâncă.
  11. Rumeniţi pe ambele părţi minciunelele.
  12. Scoateţi minciunelele pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
  13. Pudraţi minciunelele cu zahăr pudră vanilat.

Minciunele se servesc fierbinţi, calde sau reci, cu diverse gemuri acrişoare.

print

5 Comentarii

  1. vai, vai !! vai!!!!! m-ai omorat!!!!! nu mai pot!!! ce dor imi e de ele…. de cand imi facea bunica!!!! awwwwwwwwwwwwwwwwww

  2. Scovergile sunt rotunde si au un altfel de aluat, poate ca il stie cineva!
    Minciunelele pe la noi se numesc uscatele si sunt fara drojdie!

Comments are closed.