Existenţa Paştelor în Grecia e condiţionată de două aspecte: existenţa miracolului Învierii şi prezenţa mielului la proţap. Adevărat simbol al sărbătorii pascale, mielul la proţap este expresia culturii culinare greceşti, reunind deoportivă jertfa şi bucuria. Spectacol prin excelenţă carnivor, mielul la proţap este mai mult decât o reţetă, este un spectacol, un proces îndelung, savurat pe îndelete de localnici şi turişti deopotrivă. Gătit simplu, cu ingrediente dragi grecilor – ulei de măsline, lămâie şi oregano -, mielul fript întreg, pe o ţepuşă ce se învârte ore în şir până când carnea este bine pătrunsă, este o experienţă de neuitat care merită gustată măcar o dată în viaţă.

Echipa cevabun.ro a experimentat un miel la proţap în cel mai pur stil şi spirit grecesc şi vă prezintă etapele cheie.

[important]Pentru a putea prepara un miel la proţap, aveţi nevoie de o tijă metalică acţionată de un motor la viteză mică sau acţionată manual, în mod constant.(vezi foto). [/important]

Porţii: 12-16 porţii

Timp de preparare: 4-5 ore

Miel la proţap în stil grecesc

Ingrediente:

  • 1 miel de 8-10 kilograme (fără cap, eviscerat şi curăţat de blană)
  • 4 linguri de oregano uscat
  • 4-5 lămâi
  • 400 ml ulei de măsline
  • 500 ml oţet
  • sare de mare
  • piper

altele:

  • 20 kilograme cărbune
  • 2 kilograme lemn de esenţă tare

Preparare:

  1. Pregătiţi focul din lemn şi continuaţi-l cu cărbune.
  2. Curăţaţi bine mielul de pieliţe, urme de blană, etc.
  3. Fixaţi mielul pe proţap cu ajutorul suporţilor de prindere.
    [tip]Verificaţi dacă lungimea şi lăţimea mielului îi permit să se mişte în spaţiul de preparare.[/tip]
  4. Îndepărtaţi picioarele mielului şi fixaţi-le cu 2 bucăţi de lemn (vezi foto).
  5. Fierbeţi 10 litri de apă cu oţet.
  6. Opăriţi mielul, turnând apa clocotită cu oţet în exterior şi interior.
  7. Ungeţi mielul cu ulei de măsline, sare, piper şi oregano.
  8. Puneţi mielul la fript la 40-50 de centimetri deasupra jarului.
  9. Frigeţi mielul deasupra jarului domol, timp de 4-5 ore, rotindu-l în permanenţă.
    [note]Procesul de frigere prin rotire continuă nu permite sucurilor să se scurgă ci se rotesc pe carne, pe care o menţin suculentă.[/note]
  10. Extrageţi zeama lămâilor.
  11. Ungeţi mielul din când în când cu zeamă de lămâie, amestecată cu ulei de măsline, sare, oregano şi piper.
    [warning]Dacă mielul este mai mare, va fi necesar să tăiaţi părţile mai groase de carne (piept, pulpe) pe măsură ce se frig, pentru a permite restului cărnii să se pătrundă.[/warning]

Mielul fript la proţap se serveşte cald cu garnituri de cartofi şi salate. Carnea rece poate fi folosită în salate şi sandvişuri.

print

4 Comentarii

  1. sunt de religie islamica dar imi plac retetele grecesti le-am incercat pe unele din ele ne plac mult

Comments are closed.