O reţetă simplă, de zi cu zi, gustoasă şi hrănitoare, realizată în tradiţia reţetelor ardeleneşti, cu smântână şi afumătură – mazăre cu cârnăciori. Cârnaţii afumaţi, săţioşi şi plini de gust, sunt cei mai la îndemână pentru această reţetă rapidă.

Reţetă: Mazăre cu cârnăciori și smântână

Mâncare de mazăre cu smântână

Ingrediente:

  • 1 kilogram de mazăre congelată (sau fiartă)
  • 1 ceapă mare
  • 300 grame cârnaţi afumaţi
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de făină
  • 400 ml smântână
  • 1 cană supă de pui
  • 2 linguri de verdeaţă tocată (mărar şi/sau pătrunjel)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  2. Tăiaţi cârnaţii în rondele groase de 8-10 milimetri.
  3. Topiţi untul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  4. Adăugaţi şi rumeniţi făina 20 de secunde.
  5. Stingeţi cu supa de pui.
  6. Adăugaţi cârnaţii şi smântâna.
  7. Amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit aproximativ 20-25 de minute, până când ceapa şi cârnaţii s-au pătruns şi sosul s-a legat bine.
  8. Adăugaţi boabele de mazăre şi mai lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute, până când mazărea se înmoaie.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
  10. Adăugaţi verdeaţa tocată, amestecaţi şi luaţi de pe foc.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porții: 4

Mâncarea de mazăre cu cârnăciori şi smântână se consumă imediat.

5 Comentarii

  1. @Doina, mazarea se adauga doar in cele minute de la final. Insa e vorba doar de mazarea congelata sau din borcan. Mazarea proaspata trebuie fiarta in prealabil.

  2. am si eu o intrebare. daca mazarea este culeasa din gradina, si apoi congelata direct, este destul timpul de fierbere de 10 minute ?

    • Dacă e congelată direct, fără opărire prealabilă, are nevoie de mai mult timp. Cel mai simplu e să o prefierbeţi înainte, cu o linguriţă de bicarbonat. Atentie, o să facă spumă, aşa că aveţi nevoie de un vas înalt.

Adaugă un comentariu: