Dulce şi săţioasă, mazărea este una dintre bucuriile constante ale vieţii. Pentru a vă bucura din plin de calităţile boabelor de mazăre, consumaţi-o cât mai repede după ce a fost culeasă deoarece zaharurile încep să se transforme în amidon aproape imediat după ce a fost culeasă de pe tulpină. Pentru a vă bucura de gustul unic al boabelor de mazăre şi iarna, conservaţi-le din timp dulceaţa.

Există 3 tipuri de păstrare a boabelor de mazăre la îndemâna fiecăruia:

  • congelarea
  • conservarea în borcan
  • uscarea

Congelarea

Congelarea este o metodă rapidă şi totodată cea mai sigură de păstrare a boabelor de mazăre. Puteţi să congelaţi simplu mazărea în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicaţii simple.

  1. Spălaţi-vă bine pe mâini.
  2. Desfaceţi boabele de mazăre din păstăi.
  3. Umpleţi pungi de câte 500-1000 de grame cu boabe de mazăre (de preferabil cu sistem de închidere).
  4. Închideţi pungile şi introduceţi-le la congelator (-18 grade).

În acest fel boabele se păstrează pentru 24 de luni.

[note]Dacă vă spălaţi pe mâini, nu mai este necesară spălarea boabelor de mazăre. Evident că boabele de mazăre se pot spăla, însă ele trebuie foarte bine scurse deoarece stropii de apă se vor transforma în cristale de gheaţă care vor deteriora boabele de mazăre şi le vor lipi între ele. În plus, nu uitaţi: cu cât congelaţi boabele mai repede, cu atât mai mic va fi conţinutul de amidon din ele.[/note]

Conservarea în borcan

Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuşi o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiţi borcanele pentru conservare: spălaţi-le, uscaţi-le şi sterilizaţi-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciţi-le.
  2. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Scoateţi boabele din păstaie şi clătiţi-le cu apă rece.
  5. Umpleţi borcanele cu mazăre – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  6. Adăugaţi – opţional, nu obligatoriu – 1 linguriţă de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste boabele de mazăre (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideţi bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiţă adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnaţi apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiţi borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceţi temperatura cuptorului la 150 de grade şi introduceţi cratiţa la cuptor.
  13. Fierbeţi 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateţi borcanele şi acoperiţi-le cu o pătură până a doua zi.

Mazărea conservată în borcan se păstrează cel puţin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat şi răcoros (beci, cămară).

[warning]Aveţi grijă ca prosopul pus peste borcane, în cuptor, să fie tot timpul ud.[/warning]

Uscarea

Cea mai simplă metodă pentru păstrarea boabelor de mazăre este uscarea lor.

Păstăile de mazăre, la fel ca cele de fasole, se usucă, la soare, câteva zile. După uscare, boabele se scot din tecile uscate şi se depozitează într-un loc uscat, întunecos şi rece.

Mazărea uscată este ideală pentru prepararea supelor cremă sau a mazării bătute.

[note]Bobele de mazăre uscate au cel mai mare conţinut de amidon (faţă de celelalte metodă de păstrare).[/note]

print

8 Comentarii

  1. @Ildi, exista unele retete care au zahar, insa consideram riscat si inutil sa adaugi zahar. Mazarea proaspata are suficient zahar iar adaosul de zahar ar creste riscul de fermentare.

  2. ciocolom ildi. esti tare ildi ; terog sane maidai retete.iti multumsc.13-06-2011

  3. Si mie imi place mult mazarea ,,totusi metoda mai la indemina oricui ramine congelarea ,, ma aprovionez si eu ,,mai ales dupa ce am vazut in emisiunea,MASTER CHEF,cita atentie ,ca sa zic asa i s-a dat acestei legume,respectiv mazarea! toate cele bune!

Comments are closed.