Aliment sezonier în ţările în care antotimpul rece alternează cu cel cald, îngheţatei îi revine tot timpul rolul de regină, sensibilă şi capricioasă, a deserturilor. În spatele unei îngheţate de bună calitate – dincolo  de ingrediente, bineînţeles – stă maşina de îngheţată. Adevărata invenţie care a făcut posibilă îngheţata.

masina_inghetata1

Maşina de îngheţată a fost inventată în secolul XIX în Statele Unite, spaţiul în care familiile bogate ce dispuneau de ferme şi proprietăţi întinse, plăteau tăietori de gheaţă se decupeze iarna, cu topoarele, bucăţi din apele îngheţate ale râurilor şi să le stocheze în pivniţe reci pentru a putea fi folosite vara. Din aceste depzite de gheaţă avea să  se nască ideea primei maşini de îngheţată, a cărui principiu de bază este respectat şi de către aparatele moderne.

În principiu, procedeul constă în amestecarea, la viteză mică şi constantă, a cremelor pe bază de lapte, iaurt sau smântână, îndulcite cu zahăr şi aromate – iniţial doar cu vanilie – într-un vas scufundat în altul plin cu gheaţă.

Cum se realizează o îngheţată în fond? Cea mai simplă reţetă, clasică dar care a rămas la fel de importantă  şi astăzi, constă  în coagularea, la foc mic şi doar până la temperaturi de 65-70 de grade, a unui creme formate din lapte gras, gălbenuşuri de ou şi vanilie de Bourbon. Temperaturile prea mari vor duce la formarea unui omlete neinspirate , cele prea mici nu vor coagula suficient crema. Această cremă, care are consistenţa unui sos şi un gust care aduce aminte de  budincă, se va răci şi ulterior îngheţa în interiorul maşinii de îngheţată.

Puteţi încerca asta şi acasă. Totul e să aveţi un vas – de preferinţă metalic, ale cărui fund şi pereţi laterali să fie tot timpulmasina_inghetată2 în contact cu gheaţa din vasul exterior. Turnaţi crema în interiorul vasului şi amestecaţi încet şi constant, cu un mixer la viteză foarte mică sau cu o lingură de lemn. Pentru a aera crema -obligatoriu pentru o îngheţată pufoasă – şi a preveni formarea cristalelor  de gheaţă trebuie să aveţi în vedere că amestecul dumneavoastră va “împrumuta” din temperatura gheţii aflată în vasul exterior, aşa că principala misiune este să “plimbaţi” crema pe pereţii vasului pentru a o îngheţa. De abia acum, după ce crema are consistenţa unei îngheţate topite, amestecul se introduce în congelator.

070606-ice-cream-maker

Dar mult mai simplu este să folosiţi o maşină. Primele automatizări se prezentau sub forma unor imense şi zgomotoase maşinării, dotate cu motoare diesel care scoteau fum şi împroşcau ulei. Apariţia motorului electric a simplificat accesul la un astfel de maşinărie minune: maşinile de îngheţată şi-au redus dimensiunile şi s-au transformat în aparate electrocasnice. În prezent majoritatea maşinilor de îngheţată au un singur vas detaşabil, cu pereţi dubli între care se află un gel. Vasul se introduce peste noapte în congelator pentru a îngheţa. A doua zi, în el se toarnă crema conform instrucţiunilor producătorului, iar mixerul vertical va face restul.

În România, am văzut primele aparate de îngheţată în magazinele TCM – de unde am şi cumpărat unul – dar au început să apară şi în altele. Mai mari şi mai performante.

Cam asta e povestea maşinii de îngheţată, romanţată şi vanilată. Un singur mister rămâne totuşi: de unde ştii când o să-ţi fie poftă de îngheţată pentru a introduce cu o noapte înainte vasul în congelator? Simplu: nu vei şti. Aşa că fii precaut. Dacă ai spaţiu în congelator, păstrează-l tot timpul acolo.

Cândva o să-ţi faci o bucurie.

[readalso]Vezi aici rețete de și cu înghețată. [/readalso]

print

8 Comentarii

  1. Eu detin secretul succesului in gelaterie.
    Va ofer; masini inghetata profesionale, soft sau artizanale, retete, incrediente, instalare, service, garantie, piese.
    tel.0731347077.

  2. eu detin m. de inghetata mai multe modele si cea mai ieftina costa 2800 euro. sunt noi , cu 3 capete si au garantie 2 ani . Mai multe detalii la tel.0721575472

  3. eu am primit cadou o astfel de mini-masina de inghetata. Vasul este mereu la congelator intr-adevar 🙂 Am incercat multe combinatii de fructe cu lapte, iaurt, smantana pt frisca, miere in loc de zahar, s.a. si au iesit intotdeauna delicioase. Iar pretul (un pic peste 100 ron) este accesibil aproape oricui 🙂

  4. m-ar interesa o masina de inghetata, stradala ,cat costa ce-a mai eftina,si cate capete are?
    o zi placuta.Mihai 0730892013

Comments are closed.