Moshari Giouvetsi sau Yuvetsi este o mâncare tradiţională grecească, de tavernă şi familie, din carne de vită cu orzo (paste mici de forma unor boabe de orz).  Simplă şi eficientă, fără false pretenţii, Moshari Giouvetsi înseamnă chiar mâncare, gătită în vase de lut la cuptor. Orzo, pastele mici şi alungite, sunt specifice atât Greciei cât şi Ciprului, ţara în care grecii le folosesc într-o mâncare cu carne de cocoş.

Porţii: 4

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

  • 1 kilogram pulpă de vită fără os
  • 300 grame orzo (sau alte paste mici – vezi tipuri de paste)
  • 2 cepe
  • 5 căţei de usturoi
  • 6 roşii (sau o cutie 800 grame roşii în bulion)
  • 2 foi de dafin
  • 2 litri supă de vită
  • 2 linguriţe enibahar măcinat
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 8 linguri brânză kefalotiri rasă (se poate înlocui cu pecorino sau parmezan)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivit de mari.
  2. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o.
  3. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
  4. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  5. Încingeţi 3 linguri de ulei într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  6. Rumeniţi bine carnea pe toate părţile.
  7. Scoateţi carnea şi lăsaţi-o deoparte.
  8. Adăugaţi restul de ulei şi rumeniţi ceapa şi usturoiul.
  9. Adăugaţi carnea înapoi cratiţă, apoi roşiile şi supa.
  10. Adăugaţi enibaharul şi foile de dafin.
  11. Fierbeţi la foc mic timp de aproximativ 90 de minute, până când carnea este pătrunsă.
  12. Încingeţi cuptorul la 160 de grade.
  13. Scoateţi foile de dafin.
  14. Adăugaţi pastele nefierte peste carne, amestecaţi şi transferaţi totul într-un vas termorezistent (de lut, dacă aveți).
  15. Introduceţi vasul la cuptor pentru 30-40 de minute până când pastele sunt fierte şi sosul este absorbit (dar nu în totalitate).

Mâncarea grecească de vită cu paste la cuptor se serveşte fierbinte cu kefalotiri ras peste.

[note]În mod tradiţional, în această reţetă se adaugă şi un ardei iute, tocat, care se sotează împreună cu ceapa.[/note]

print

7 Comentarii

    • Am incercat-o eu. Are gust bun, carntea de vita iese frageda… si arata si bine. 😉

      Prima oara am pus mai multe paste decat scria in retzeta si a iesit mancarea cu prea putin sos si putina carne. Dar tot a fost buna. Azi incerc sa respect cat de cat cantitatile. 😀

  1. Am incercat-o si eu astazi si am avut o surpriza foarte placuta. Am avut o bucata frumoasa de rasol alb iar in loc de orzo (nu am gasit la mine in oras) am pus farfalle. Nici branza kefalotiri nu am gasit dar am ras niste grana padano si a rezultat o mancare cu personalitate care ne-a surprins placut atat pe mine cat si pe sotia mea. Un pahar de vin rosu demisec e un adevarat rasfat dupa acest Moshari Giouvetsi 🙂

  2. eu o fac de ani de zile aceasta mincare si de multe ori inlocuiesc ORZU cu SPAGHETE sau OREZ sau CARTOFI sau FASOLE PASTAI , ori inlocuiesc CARNEA DE VITA cu CARNE DE MIEL sau CARNE DE PUI sau CARNE DE PORC si toate astea sint mincaruri grecesti ,folositi imaginatia si la mirodenii

  3. Un fel grecesc f gustos. Atat ca la restaurant carnea se topea efectiv in gura, nu era doar frageda. desi am incercat aceasta reteta, nu recomand sa prajim carnea de vita inainte. carnea de vitel daca o prajesti, chiar si putin, se strange si se intareste. In rest reteta este intocmai.

  4. Eu am mancat-o facuta chiar la mama ei acasa.Este f buna,gustoasa.Dupa cum avea gustul( si aspectul)avea si vin rosu adaugat intr-o etapa agatitului.

Comments are closed.