E aproape, e frumoasă, are muzee, trăsuri, îi curge Dunărea prin vene, știe vals, e jovială – e Viena. Suntem norocoși că stăm în Europa, ne spunea o prietenă, putem să dăm o fugă imediat în jur pentru un weekend fără să zburăm cu orele cum fac americanii.

mancalatorii-viena Viena este una din destinațiile ideale pentru un weekend prelungit. Un oraș maiestos, plin de istorie, dar viu, cu oameni frumoși și generoși, o capitală europeană pregătită să își întâmpine turiștii și să îi răsfețe. Hotelurile sunt pentru toate bugetele și toate vârstele, iar sistemul de transport este unul din cele mai eficiente din lume, așa că turiștii nu pierd vremea ci au timp să bată străzile în lung și lat și să viziteze cât mai mult.

Plimbările pe la muzee – Muzeul Sissi, Palatul Haufburg, Muzeul de Artă și multe altele, cumpărăturile pe Maria Hilfestrasse, vizita la una din cele mai frumoase grădini zoologice sau la Casa Fluturilor, vizitarea Primăriei – atâtea activități de ales încât ți se face foame.

Din loc în loc, cafenele cochete te așteaptă nu numai cu specialitatea de cafea vieneză (cu frișcă) și faimoasele ștrudele, dar și cu meniuri de prânz la prețuri speciale.
Dacă vremea e frumoasă, te poți înfrupta cu cârnăciori de la chioșcurile vânzătorilor stradali. Gustarea vieneză prin excelență, cârnații se vând la standuri special amenajate (Wurselstands) peste tot în Viena, iar varietatea satisface și cele mai pretențioase gusturi.  Cei mai populari cârnați sunt: Wurstel mit senf (cârnăciori cu muștar), Weisswurst, cârnații albi, Kasekrainer, un Frankfurter umplut din abudență cu brânză topită, Frankfurter picant sau  Frankfurter cu brânză învelit într-o feliuță crocantă de bacon prăjit. Oricum, la chioșc vânzătorii afișează specialitățile și prețurile pe o tablă scrisă cu creta, așa că turiștii fac exerciții de germană și aleg tot din vitrină unde bunătățile sunt înșirate proaspăt scoase de pe grătar.  Prețurile unei porții variază de la 2 la 5.5 Euro și includ pâine și salată de varză sauerkraut (salată de varză murată, ușor dulceagă, cu chimen).

centimeterPentru gurmanzi, recomandarea este restaurantul Centimeter unde totul se vinde la metru! Bere la metru, cârnați la metru, spaghetti la metru, chiar și pâine la metru. Prețul orientativ: 2 m de cârnați se vând cu 7,8 Euro. Ca să nu mai vorbim de porțiile cu adevărat uriașe de șnițel vienez servit cu … salată de cartofi, dar și de deserturile absolut delicioase. Există mai multe restaurante Centimeter în Viena – verificați website-ul lor pentru informații.

Restaurantele cochete ale Vienei oferă feluri sofisticate de nouvelle cuisine, fără să uite, însă, de tradiție – tocăniță de pipote și inimi servită cu piure de sparanghel, carpacio de vită, fripturi de rață cu sosuri brune, salată de cartofi cu semințe de dovleac și multe altele.

Viena a strâns de peste tot din fostul imperiu austro-ungar toate felurile de mâncare – clătitele românești (sic!), gulașul unguresc și șnițelul milanez sunt doar câteva exemple culinare culese din fostele teritorii ale imperiului.
Merită cu prisosință o vizită, iar pentru cei pe care i-a prins în mreje, va rămâne un loc de pelerinaj.

print

3 Comentarii

 1. Wiena este un Oras urias si foarte frumos.
  Eu recomand la toatä Lumea dacä are putin Timp sä isi facä un Plan foarte bun de acasä, dacä nu nu reusesti sä vezi prea mult.
  Mincarea la Centimeter este bunä da , la Periferie gäsesti Mincare excellentä.

  In Centru sint douä foarte de recomandat. Mincare excellentä si nu scumpä.
  Plachutta in apropiere de Stephansdom ( sint specializati pe Vitä )
  sau Schweizerhaus lingä Messe( auch Austriace Bucätärie de excellentä Calitate) Strada Prater 116

  De Confiserien si Kaffenele nu mai vorbesc…

Comments are closed.