Pe locul 12 în TOP 25 orașe ideale (realizat de publicația Monocle în 2009), Madridul uimește în fiecare an prin ușurința cu care ține pasul cu vremurile. O capitală europeană pregătită pentru turiști: peste 162 de destinații sunt operate de pe aeroportul Barajas, metroul din Madrid este al doilea ca mărime din Europa (după cel londonez), există 127 de cinema-uri, 43 de magazine Zara,  40 de cafenele Starbucks, muzee cu unele din cele mai prețioase colecții de artă din lume (Muzeul Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Muzeul Reina Sofia), restaurante și baruri pentru toate gusturile și toate buzunarele, echipe de fotbal de top, corida de duminică și cartiere monumentale.

madrid

O vizită în Madrid solicită turistul și îl zăpăcește. Este greu de stabilit unde să mănânci când în jurul tău sunt atâtea terase și atâtea tentații. Ca să nu mai pomenim de orele la care se ia masa în Madrid – ore imposibile pentru orice turist venit din estul Europei.

Micul dejun începe greu – pe la 9.30 – cu nelipsita cafea (foarte bună în toate locurile din Madrid) asezonată cu un sandviș sănătos (o jumătate de baghetă umplută cu jamon și brânză) sau o tortilla cu cartofi (omletă). Micul dejun costă între 2 și 10 euro în funcție de meniu și locație. Multe din  restaurantele nu servesc micul dejun (există restaurante care deschid doar pentru prânz și cină, altele doar pentru cină); orientați-vă către cafenele și cervezerii (berării).

Prânzul nu începe mai devreme de 13:30 dar ține până la 16:00. Este o masă importantă și madrilenii o savurează așa cum se cuvine. Toate locațiile pregătesc meniuri speciale de prânz. Restaurantele au meniuri începând cu 9 Euro ce includ aperitiv, fel principal și desert/cafea, inclusiv o băutură. Meniul de prânz de inspirație tradițională poate include gazpacho (supă rece din legume), tocană din coadă de taur și cremă flan la desert. Dar să nu uităm de fructele de mare. Madridul consumă cantități impresionante de fructe de mare, deși nu are deschidere la mare. Infrastructura modernă de autostrăzi îi permite să se aprovizioneze cu ingrediente proaspete la primele ore ale dimineții, în fiecare zi. Gambas a la plancha (creveți la grătar), caracoles (melci), calamares fritos (inele de calamar pané), mejillones rellenos (midii umplute) sunt doar câteva exemple din varietățile de fructe de mare servite în Madrid.

Până la cină (care începe după ora 9 seara), o gustare cu o bere rece vara sau cu un vermut merge de minune. Tapas (gustările) spaniole sunt vestite în întreaga lume, iar barurile (tapas bar) și berăriile (cervezeria) se înghesuie să își hrănească clienții cu gustări care mai de care mai gustoase. Dintre cele mai populare tapas, puteți alege:  toast angulas (tartine cu pui de țipari), habitas con jamon (fasole cu jamon), boquerones (anșoa în oțet), chorizo al vino (cârnăciori chorizo gătiți în vin), croquetas (crochete), ensaladilla russa (salată cu legume și maioneză), aceitunas (măsline), pulpo a la gallega (caracatiță a la Galicia), patatas bravas (cartofi picanți).

[tip] Comandați mai întâi băuturile. S-ar putea să primiți tapas din partea casei – multe din locurile din Madrid servesc tapas din partea casei lângă băuturile comandate. Madrilenilor le place să facă un tur al tapas barurilor pentru a se delecta cu cât mai multe tipuri de tapas în timp ce își servesc vinul sau vermutul. [/tip]

În berării și în tapas baruri, puteți comanda tapas (porție mică) sau raciones (porție mare). Dacă sunteți mai multe persoane, este recomandat să alegeți raciones sau media-raciones (jumătăți de porție) pentru a le putea împărți. În acest fel puteți gusta mai multe sortimente.

Cina începe târziu pentru că madrilenilor le place siesta. Mai ales în lunile de vară, când este foarte cald iar soarele rămâne pe cer până după 9 seara, madrilenii se pregătesc să iasă în oraș să servească cina numai după ce apune soarele. Restaurantele nu deschid înainte de 9, dar după ora deschiderii se animă și rămân deschise până noaptea târziu. Arta de a servi cina presupune alegerea locului cu grjiă – nu doar calitatea mâncării este importantă pentru madrileni, ci și atmosfera locului. Trecând pe lângă restaurante și cervezerii seara târziu, râsetele și discuțiile aprinse răzbat până în stradă.
La cină se poate opta pentru o cervezerie și un meniu ușor cu tapasuri, sau pentru o cină adevărată cu aperivit, fel principal, desert și o sticlă de vin la un restaurant. Diferențele de preț sunt mari – tot ce se servește în cervezerii este mai ieftin. Există și locații cu spațiu delimitat pentru bar (unde se consumă tapasuri și servirea se face la bar) și cu spațiu special pentru restaurant (mese cu fețe de masă), unde servirea se face la masă și prețurile urcă față de cele din bar.

Meniurile sunt atât de variate, la fel ca și tipurile de locații. Restaurantul marocan Arabia servește cel mai bun falafel din afara Marocului, restaurantul Alberto cu o tradiție de peste 120 de ani servește preparate tradiționale madrilene (copite de miel, burtă de vită, etc), restaurantul MiauMiau servește feluri de mâncare fusion, iar cervezeriile sunt ticsite cu clienți. Restaurantele cu specific argentinian și cubanez sunt foarte populare, la fel și cele italiene. Dar toate sunt depășite de tapas baruri și de animația din aceste locații.

Nu ratați piața Mercado San Miguel unde puteți savura multiple delicatese de la brânzeturi la prețuri rezonabile și până la jamon iberico de belota (20Euro/100 gr), montaditos cu somon (sandișuri mici) sau un pahar de tinto di verano, în timp ce vă faceți cumpărăturile.

Madrid este o destinație vie, chiar dacă reprezintă doar un punct de trecere către alte atracții ale Spaniei.


___________________________________
print
SHARE
Articole anterioareMușchi de vită la grătar
Următoarele articoleMojito