mancalatorii-thassos

Fără să aibă dimensiunea Cretei, agitația și popularitatea altor insule grecești ca Rhodos, Mykonos sau Corfu, insulei Thassos îi revine meritul de a reuni în mod armonios muntele și marea, proximitatea și tihna. Cea mai nordică insulă a Greciei este un mic paradis balcanic, aflat la doar 700 de kilometri de granița de sud a României.

În Thassos ajungi cu ferryboatul flancat de perscăruși, fie din Kavala – capitala administrativă a regiunii cu același nume,  fie din Keramoti , orășelul care găzduiește aeroportul local. Toată insula e străbătută de un drum circular ce se parcurge cu mașina în 90 de minute, dar câte minuni culinare se ascund între faldurile acestei bijuterii grecești.

De la popularul gyros cu care te întâmpină insula la fructe de mare, inclusiv homari, Thassos se oferă sincer și din toată inima la zecile de taverne de pe coastă. Cine merge în Thassos află repede ce și unde să mănânce pentru că grecii sunt tare lăudăroși și, în egală măsură, primitori. Astfel află călătorul să mânânce neapărat kokoretsi (mațe fripte) în Panagia, un sătuc aflat lângă cea mai cunoscută plajă (Golden Beach) de pe coasta estică a insulei și tot neapărat friptură din carne de capră – o specialitate a insulei, în  satul Teologos, de sus din munte. Și tot așa se țin lanț recomandările de mâncăruri: pește proaspăt cu toptanul, prăjit sau fript la grătar; calamar umplut cu pastă de brânză, roșii și ierburi aromate; papoutzakia – vinete umplute cu carne de vită și porc, și gratinate la cuptor, kleftiko – o tocană delicioasă de miel cu legume;  stifado cu carne de vită.

Dar orice ați comanda, nu începeți masa fără niște aperitive grecești care ung pe suflet orice gurmand în vacanță. Cele mai populare mezes (aperitive) includ salata de tzatziki, pasta de brânză iute, salată grecească de vinete, salată de icre,  anșoa în ulei, inele de calamar pane și multă, multă pâine prăjită, stropită cu ulei de măsline și presărată cu oregano.

Ca un secret de vacanță și călătorie, lucrurile gustoase nu sunt semnalizate de ospătari agasant de primitori ci recomandate de localnici care știu adevărata valoare a lucrurilor. Cel mai sigur semn că un loc este numai bun de stat și mâncat este nu să-l vezi înțesat de turiști, ci dimpotrivă, plin de localnici bine dispuși. Cel mai sigur semn că o mâncare respectă întru totul specificul locului rămâne, nu-i așa, aprecierea localnicilor.

homar_thassosUnul din secretele cele mai bine păstrate (dar cu dărnicie recomandat de localnicii generoși) este taverna Peykospilia, la doar 10 km de capitala Limenas (sau Thassos), în apropiere de Skala Rachoni. Semnalizată din drumul principal cu inscripția în greacă, taverna e pe malul mării și nu promite multe, dar serviciile sunt mult peste așteptări. Specializată în fructe de mare și pește, locanta oferă în fiecare zi pește proaspăt pe alese, homari, creveți, caracatiță, calamar, dar și aperitivele foarte gustoase și cea mai bună pâine mâncată pe insulă, la prețuri foarte apetisante – aperitive de la 2 la 5 euro, caracatiță la grătar 11 euro, feluri principale de  7 la 12 euro, iar un kg de homar servit cu paste proaspete cu sos bolognese 70 de euro.
Servirea tipic grecească – grecii simt de fiecare dată nevoia să te îndatoreze –  îi încântă și pe cei mai pretențioși: ospătarii te întâmpină veseli, îți arată vitrina cu pește proaspăt, îți recomandă cu larghețe, îți oferă deserturi sau digestive din partea casei.

Gurmanzii se vor simți minunat pe această insulă a plăcerilor culinare cu taverne la tot pasul, munte și mare întotdeauna aproape, golfuri încântătoare, izolate, dar prietenoase, și, mai important decât orice, o insulă aproape de inevitabila întoarcere acasă.

print
SHARE
Articole anterioareSupă cremă de pesmet
Următoarele articolePlov – pilaf uzbec

1 comentariu

Comments are closed.