Macaroane cu brânză

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Macaroanele cu brânză, fel de mâncare săţios şi simplu, sunt cunoscute în toată lumea încă din Evul Mediu când au fost menţionate în Liber de Coquina (cea mai completă carte de bucate medievală). Se prepară şi  România macaroane cu brânză, simple, poate cu puţin unt sau, regional, cu jumări de slănină prăjită. Dar adevăratul regal se regăseşte peste ocean, în Statele Unite, acolo unde budinca de macaroane cu brânză a atins nu doar popularitatea ci şi rafinamentul maxim într-o mâncare de casă alintată mac and cheese. Maxim, am spus!

În limba română termenul de macaroane desemnează pastele lungi, tubulare, asemătoare cu pastele italienine macherronceli. În multe ţări însă, inclusiv în SUA, macaroanele (din macaroni, italiană), desemnează o serie de paste scurte şi răsucite, goale pe interior (vezi tipurile de paste). Reţeta de mai jos face referire la ele.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 500 grame paste scurte (spiralate şi/sau goale pe interior)
  • 400 grame cheddar (caşcaval sau chiar telemea mai puţin sărată)
  • 6 linguri parmezan
  • 700 ml lapte
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri făină
  • 1 linguriţă rasă nucsoara
  • 1 crenguţă cimbru
  • 1 ceapă mică
  • 4 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi usturoiul şi ceapa. Tăiaţi ceapa mare.
  2. Puneţi la fiert laptele cu ceapa, usturoiul, cimbrul. Lăsaţi să dea câteva clocote la foc mic şi opriţi focul. Strecuraţi laptele.
  3. Fierbeţi pastele al dente, conform instrucţiunilor de pe pachet.
  4. Împărţiţi în două cantitatea de brânză. Jumătate din brânză tăiaţi-o cuburi iar cealaltă jumătate răzuiţi-o.
  5. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  6. Topiţi untul într-o cratiţă.
  7. Adăugaţi făina în cratiță,  amestecaţi-o bine cu untul şi stingeţi totul cu laptele strecurat. Amestecaţi cu un tel pentru a preveni formarea cocoloaşelor.
  8. Lăsaţi să dea sosul două clocote şi luaţi cratiţa de pe foc.
  9. Adăugaţi în sos, amestecând bine cu telul, brânza răzuită, parmezanul şi nucşoara.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper.
    Nu adăugaţi sare decât după ce aţi gustat sosul. S-ar putea ca sarea din brânză să fie suficientă.  
  11. Ungeţi o tavă sau o formă termorezistentă cu unt.
  12. Amestecaţi sosul de brânză cu pastele şi cuburile de brânză rămase.
  13. Turnaţi amestecul în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă.

Budinca americană de macaroane cu brânză se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

11 Răspunsuri la “Macaroane cu brânză”

  1. chartreux

    Oh..! Mai lasati-ma …..!
    O ora de stat in picioare langa aragaz pentru trei macaroane cu branza !
    Sa nu-mi spuneti mie ca “americanca” moderna se da in vant dupa reteta asta.
    Eu fierb macaroanele in apa sarata, le amestec cu branza de vaci si telemea in partie egale, adaug cubulete de slanina rumenita ,o lingura de unt, si le bag la cuptorul cu microunde 3 minute.
    Pofta buna !

    Reply
  2. cevabun

    @chartreux, am notat. Dar rolul nostru e sa incercam sa informam cat mai complet. Ce gatim si cum gatim e o chestiune de optiune personala.

    Reply
  3. andrei

    nu stiam faza asta cu macaroanele, interesant.
    m-am uitat pe tipurile de paste si da, macaroanele la italieni sunt total diferite de ce stiam eu ca sutn macaroanele :))

    Reply
  4. cirmicica

    mi se pare interesanta aceasta reteta si mi se pare ca e gustoasa,trebuie sa incerc,mersi si succes mai departe,sa mai gatesti mancaruri bune…

    Reply
  5. cevabun

    @cirmicicasa, e foarte gustoasa si rafinata. daca ai rabdare, merita s-o incerci.

    Reply
  6. Vio

    Americanca face macaroanele in 15 minute, si-i gata cu cina:) In cutia de macaroane de 250 gr. are intr-un plic praful de budinca pe care-l pune la fiert in lapte , timp in care i se fierb macaroanele….le strecoara de apa, le amesteca cu budinca aceea fiarta (in 3-4 min) si mai pune parmezan, sau razuieste orice branza ii place sau are prin frigider, si-i gata…un-doi…e adevarat ca sunt foarte bune si astea merita facute!

    Reply
  7. magda

    am incercat aceasta reteta si este o bunatate. locuiesc in sua si vreau sa va spun ca mi-a iesit la fel ca la restaurant parca inca mai buna(cel putin asa zice sotul meu) la retaurant platesc $10 pentru 1/4 cantitatea care mia iesit. multumesc foarte mult. o recomand la toata lumea care are timp.

    Reply
  8. bran

    yumi.. imi face mama acu :D

    Reply
  9. Adina

    Tocmai ce am facut si eu aceste macoaroane! Delicioase !!!:)
    Am descoperit ieri site-ul dvs. si trebuie sa va transmit aprecierile mele pentru ceea ce faceti. Foarte util !

    Reply
  10. Cristina Topoloiu

    Am stat cam 40 min in bucatarie dar a meritat pe deplin !!!!

    Reply
  11. Lia

    Excelenta reteta! Am incercat-o acum si sunt mai mult decat incantata! :)

    Reply

Lasă un comentariu