Fructele de pădure, cu parfumul lor unic şi dulceaţa acrişoară, sunt o minunată bază pentru băuturile de casă. Din zmeură şi mure, împreună cu un alcool de bună calitate, se poate obţine un lichior extraordinar care, ulterior, poate fi folosit şi pentru aromarea deserturilor.

Vezi cum se face vişinata

Reţetă: Lichior de zmeură sau mure

lichior de zmeura

Ingrediente:

  • 2 kilograme zmeură sau mure
  • 2 litri vodcă de bună calitate sau 1 litru alcool dublu rafinat
  • 1 kilogram zahăr
  • 1 baton de vanilie

Preparare:

  1. Se aleg fructele fără defecte şi fără insecte.
  2. Intercalaţi fructele şi zahărul, în straturi – primul să fie de fructe -, într-o damigeană sau borcan de 8 litri.
  3. Acoperiţi damigeana sau borcanul cu un tifon şi lăsaţi la macerat, la cald sau temperatura camerei, timp de 6-7 zile.
  4. Adăugaţi batonul de vanilie tăiat în 2 şi cei 2 litri de vodcă (sau 1 litru de alcool dublu rafinat şi unul de apă).
  5. Lăsaţi alcoolul să se impregneze cu aroma şi culoare fructelor timp de 2-3 săptămâni.
  6. Strecuraţi lichiorul şi turnaţi-l în sticle cu filet sau dop de plută.
  7. Lichiorul de mure sau zmeură se consumă ca atare – la temperatura camerei sau bine răcit -, se foloseşte în cocktail-uri sau pentru realizarea deserturilor.

Lichiorul de mure sau zmeură se consumă ca atare – la temperatura camerei sau bine răcit -, se foloseşte în cocktail-uri sau pentru realizarea deserturilor.

Timp de pregătire: 3-4 săptămâni

Porţii: 4 litri (aproximativ)

Vezi cum se face Limoncello

[note]Pentru cantităţi mai mici, reduceţi numărul ingredientelor (la jumătate, sfert, etc.)[/note]

[warning]Pentru a vă bucura din plin de parfumul fructelor, folosiţi alcool inodor (nu rachiuri, palinca, vodcă aromată, etc.) [/warning]

[note]Vodca trebuie să aibă 40 de grade iar alcoolul dublu rafinat din cereale între 87 şi 96 de grade.[/note]

print