leerdammer Leerdammer este denumirea comercială a unui soi de brânză olandeză, asemănătoare cu emmenthaler, și cunoscută și sub numele de maasdam (nume generic sub care acest sortiment poate fi vândut de către producători, alții decât Groupe Bel, deținătorul de drept al mărcii). Brânză semitare, din lapte de vacă, leerdammer are un gust ușor mai dulce decât emmenthaler-ul și un conținut lichid mai mare, deși procentul de grăsime este asemănător – în jur de 45%. De asemenea, leerdammer are și găuri, similare cu cele din emmenthaler.

Perioada de maturare este de cel puțin 3 luni pentru sortimentele obișnuite, iar pentru cele învechite de până la 1 an.

Brânză populară servită la micul dejun, leerdammer poate fi folosită și la preparate gratinate, topită sau prăjită.

Groupe Bel este singura companie cu drept de producție pentru leerdammer. Compania produce și Baby Bel, un cheddar învelit în ceară roșie, care se găsește și la noi.

print

1 comentariu

Comments are closed.