Lasagna la cuptor este, prin definiţie, o mâncare “de casă”.  Un fel cald, prietenos, de reuniune a familiei. O reţetă în care pastele se combină cu carnea şi legumele într-un sos aromat de roşii. Reţetele variază de la regiune la regiune şi de la gospodină la gospodină. Se estimează că există, în Italia şi în comunităţiile italienilor din lume, circa 140 de reţete de lasagna. Cea de mai jos este doar una dintre clasice.

Reţetă: Lasagna la cuptor

Lasagna la cuptor
Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 500g carne de vită măcinată
  • 75g pancetta tăiată cubuleţe (sau bacon)
  • 130g ficăţel de pasăre, curăţat şi tăiat pătraţele
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 150ml vin alb
  • 2 – 3 linguri pastă de roşii
  • 2 cutii (400 grame) roşii la conservă, fără coajă, mărunţite
  • 3 linguri smântână dulce
  • 8 – 10 foi lasagna verzi sau albe, dacă este necesar, semipreparate
  • 75 grame brânză parmezan, proaspăt rasă
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • frunze proaspete de pătrunjel pentru ornatpentru sosul alb (Bechamel)
  • 600 ml lapte
  • 1 frunză dafin
  • o ceapă mică, feliată
  • 50g unt
  • 40g făină
  • nucşoară proaspăt rasă

Preparare:

  1. Încălziţi uleiul într-o cratiţă adâncă. Adăugaţi carnea tocată şi rumeniţi-o, spărgând cocoloaşele cu o lingură de lemn.
  2. Adăugaţi pancetta şi ficăţelul de pasăre tocat din cuţit şi lăsaţi la foc 3 – 4 minute.
  3. Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi mai lăsaţi pe foc 5 minute.
  4. Adăugaţi vinul şi lăsaţi la foc până scade.
  5. Adăugaţi în sosul de carne pasta de roşii şi roşiile, apoi condimentaţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust.
  6. Daţi un clocot, micşoraţi flacără şi lăsaţi să fiarbă mărunt timp de 15 – 20 minute, până se îngroaşă. Adăugaţi smântâna, luaţi de pe foc şi puneţi deoparte.
  7. Între timp, preparaţi sosul.
  8. Turnaţi laptele într-o cratiţă.
  9. Adăugaţi frunză de defin şi ceapă.
  10. Ţineţi pe foc 1 minut, amestecând continuu.
  11. Încălziţi până la punctul de fierbere şi luaţi cratiţă de pe foc.
  12. Lăsaţi să infuzeze cam 10 minute. Scoateţi frunză de dafin şi ceapă.
  13. Topiţi untul într-o cratiţă şi presăraţi făină. Lăsaţi la foc cam 1 minut, amestecând continuu şi apoi adăugaţi treptat laptele, până când amestecul clocoteşte şi se leagă într-un sos subţire.
  14. Asezonaţi cu sare şi şiper şi adăugaţi nucşoară.
  15. Încălziţi cuptorul la 190 C°.
  16. Întindeţi puţin sos de carne pe fundul unei tăvi pătrate de cuptor (un vas de jena este foarte potrivit).
  17. Acoperiţi cu un strat de lasagna.
  18. Întindeţi deasupra sos bechamel şi presăraţi cu parmezan.
  19. Repetaţi straturile şi încheiaţi cu un strat în care amestecaţi cele două sosuri. Presăraţi cu parmezan din abundenţă.
  20. Daţi lasagna la cuptor cca. 30 minute până când sfârâie şi e rumenită.
  21. Lăsaţi-o să se răcorească 10 minute, după ce o scoateţi din cuptor, înainte de a o tăia.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră  30 minute

Porţii: 6

[tip]Lasagna se taie cel mai bine rece, dar recomandarea de servire este cât e caldă. Se poate păstra la frigider şi încălzi – cel mai bine – la cuptorul cu microunde.[/tip]

print

6 Comentarii

  1. buna ziua.in lasagne niciodata nu se pune 75g Pancetta tăiată cubuleţe (sau bacon),130g ficăţel de pasăre,3 linguri smântână),in loc de ingredientele astea se pune carne de porc macinata,adik 500gr de carne de porc macinata si 500gr de vita.si primul strat pe fundul tavii se pune putin sos alb sau BESCIAMELLA in italiana,ptr k dak se punt direct foile se usuca primul strat de foi dak pui asa.si nici patrunjel verde nu se pune la servit. sunt de 15 ani in italia si stau exact in emilia romagna (zona unde se fac lasagne,ragu,formaggio grana padana etc)dak vad reteta asta italienii sigur nu lear placea.ptr k ei nu mananca afumat.italienii de jos(napoli,sicilia,calabria mananca dar putin)

    • Reteta dumneavoastra este clasica lasagna bolognese. Dar, cum spuneam si in introducere, mai sunt alte 139 de retete autentice. Si difera de la regiune la regiun, de la oras la oras si de la casa la casa. La fel ca retetele de fasole cu ciolan de la noi noi:) Cea prezentata de noi este din L’enciclopedia della cucina italiana.

    • La prima vedere are dimensiunea ideala. Depinde insa de tipul foilor folosite si daca sunt oparite/fierte in prealabil.

  2. Buna! Azi am avut chef sa fac ceva bun asa ca am pregatit o lasagna,evident, dupa reteta ta. E a doua oara cand o pregatesc dar acum am fuzionat cea clasica cu cea cu legume. Primul strat au fost legume calite,cu sos de rosii si condimente iar al doilea a fost stratul de carne, ragu. A iesit o minunatie, e mai usor de digerat, nu “cade greu”.Cu sosul bechamel ma pacalesc mereu, fac prea putin pentru toata tava.Multumesc pentru inspiratie.

Comments are closed.