Deşi am fi tentaţi să acordăm aproape exclusiv italienilor credit pentru inventarea lasagnei cu spanac, de fapt, grecii au avut o contribuţie majoră la realizarea acestei delicatese lacto-vegetariene. Regatul veneţian, cel care a dominat vreme de secole insulele greceşti din Mediterană, a dus tradiţia pastelor în Grecia, unde au întâlnit plăcintele cu spanac şi feta (Spanakopita).

Porţii: 6

Timp de preparare: 100 de minute

Lasagna cu spanac şi brânză Ingrediente:

  • 800 grame de spanac (congelat sau opărit)
  • 18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 litru de lapte gras
  • 150 grame de unt
  • 4 linguri de făină
  • 300 de grame de brânză kefalotiri (sau cheddar, cașcaval tare)
  • 1 lingură rasă de nucsoara
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  2. Topiţi 50 de grame de unt într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  3. Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine transparentă.
  4. Adăgaţi 1 lingură de făină şi rumeniţi-o uşor.
  5. Stingeţi totul cu 200 ml de lapte, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe.
  6. După ce sosul s-a legat, adăugaţi spanacul congelat sau cel opărit (scurs şi tocat din cuţit).
  7. Adăugaţi jumătate din cantitate de nucşoară, sare şi piper.
  8. Lăsaţi să dea spanacul câteva clocote până se leagă bine şi trageţi vasul de pe foc.
  9. Topiţi restul de unt într-o cratiţă pentru a prepara sosul de brânză.
  10. Adăugaţi restul de făină şi rumeniţi-o uşor.
  11. Stingeţi cu restul de lapte amestecând bine pentru a nu se forma cocoloaşe.
  12. Adăugaţi trei sferturi din cantitatea de brânză rasă, sare, piper şi restul de nucşoară.
  13. Opăriţi foile de lasagna timp de aproximativ 10 minute, scoateţi-le din apă şi ştergeţi-le cu un şervet pe ambele părţi.
  14. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  15. Aşezaţi 1 strat de foi de lasagna pe fundul unei forme termorezistente.
  16. Adăugaţi jumătate din cantitate de spanac şi nivelaţi-o cu o lingură.
  17. Adăugaţi 1 treime din sosul de brânză peste spanac şi acoperiţi cu un strat de foi de lasagna.
  18. Repetaţi operaţiunea.
  19. Turnaţi restul de sos peste ultimul strat de foi de lasagna.
  20. Adăugaţi brânza rasă peste sos şi introduceţi lasagna la cuptor pentru 25-30 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă.

Lasagna cu spanac şi brânză se serveşte caldă sau la temperatura camerei.

[tip]Dacă nu o serviţi imediat, acoperiţi lasagna cu folie alimentară pentru a preveni uscarea foilor.[/tip]

[note]Grecii folosesc tradițional pentru această reţetă feta sfărâmată iar italienii diferite tipuri de brânză de oaie şi/vacă, inclusiv ricotta.[/note]

Spanakopita

print

2 Comentarii

Comments are closed.