Laptele de pasăre cu ciocolată este versiunea spaniolă a desertului cunoscut la noi şi importat din Franţa. Fiindcă Spania este una dintre cele două mari izvoare ciocolatiere ale Europei (alături de Elveţia) nu se putea ca varianta andaluză a acestui desert originar francez (L’ile flotante, “lapte de pasăre” în varianta românească) să scape de un adaos de ciocolată. Aşa a apărut, deloc regretabil,  insula plutind pe ciocolată.

Reţetă: Lapte de pasăre cu ciocolată

Ingrediente:

  • 6 albuşuri
  • 500 ml lapte
  • 150 gr ciocolată amăruie
  • 1 baton de vanilie (sau esenţă de vanilie de bună calitate)
  • 5 gălbenuşuri
  • 200 gr zahăr
  • 30 gr amidon
  • puţină sare

Preparare:

  1. Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă consistentă.
  2. Încălziţi laptele la foc, fără să-l clocotiţi.
  3. Luaţi cu o lingură cantităţi egale din albuşurile bătute şi adăugaţi-le în lapte pe rând.
  4. Va trebui să obţineţi nişte găluşte, albe, plutitoare pe care le fierbeţi în lapte timp de 4-5 minute.
  5. Scoateţi “insulele plutitoare” şi puneţi-le să se scurgă pe şervet de bucătărie sau într-o sită.
  6. Topiţi ciocolata.
  7. Crestaţi batonul de vanilie pe lungime şi scoateţi toate seminţele din el cu dosul unui cuţit.
  8. Puneţi batonul şi seminţele la fiert în laptele în care aţi fiert spuma de ou.
    [note]Evident că, dacă folosiţi doar o esenţă de vanilie sau zahăr vanilat, le adăugaţi doar în lapte.[/note]
  9. După ce laptele a dat câteva clocote, trageţi-l deoparte şi scoateţi batonul de vanilie.
  10. Bateţi gălbenuşurile de ou cu 100 grame de zahăr, adăugaţi amidon şi sare.
  11. După ce toată făina s-a încorporat adăugaţi treptat laptele cald.
  12. Treceţi tot amestecul în vasul în care a fost laptele şi puneţi-l din nou pe foc mic. Adăugaţi şi ciocolata şi ţineţi pe foc până se îngroaşă, fără să fiarbă.
  13. În final va trebui să obţineţi un sos gros de ciocolată.
  14. Caramelizaţi restul (100 de grame) de zahăr într-o tigaie. La final adăugaţi şi două linguri de lapte pentru a obţine o glazură groasă.
  15. Turnaţi sosul de ciocolată în 4 boluri de servire.
  16. Repartizaţi în mod egal insulele plutitoare în boluri. Cu ajutorul unei linguri stropiţi cu dâre de caramel insulele plutitoare.

    Laptele de pasăre cu ciocolată se serveşte imediat.

[tip]Varianta francofonă nu are ciocolată ci un sos de vanilie la bază. Pentru a o realiza, renunţaţi la ciocolată dar adăugaţi încă un gălbenuş (6 în loc de 5) pentru a obţine consistenţa potrivită.[/tip]

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 4

print

2 Comentarii

Comments are closed.