Langoş sau langoşi, numite în oraşele din Ardeal chiar plăcinte, sunt o friptură rapidă, simplă, elastică şi pufoasă la interior şi crocantă la exterior. Dulci, pudrate cu zahăr, sau sărate, presărate cu telemea rasă, aceste “prăjiturele” sunt cel mai ieftin street food, excelent la primele ore ale dimineţii. Secretul langoşilor constă în aluatul moale, aproape fluid, manevrat pe masa unsă din abundenţă cu ulei şi prăjit la foc iute în baie de ulei pentru a fi moi şi uşoare.

Reţetă: Langoși

http://www.dreamstime.com/stock-photography-langos-breads-image25709212

Ingrediente:

  • 600 grame de făină
  • 1 cub de drojdie proaspătă (25 grame)
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 1 lingură rasă de sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră sau telemea rasă

Preparare:

  1. Amestecaţi 2 linguri de apă caldă cu drojdia sfărâmată şi o linguriţă de făină.
  2. Lăsaţi amestecul la cald 20-30 de minute până face băşici.
  3. Amestecaţi făina cu sarea, zahărul, amestecul de drojdie, cele 3 linguri de ulei şi 300 ml de apă caldă.
  4. Frământaţi până obţineţi un aluat moale şi cleios.
  5. Ungeţi un lighean cu ulei şi lăsaţi aluatul la dospit pentru aproximativ o oară.
  6. Ungeţi suprafaţa de lucru cu ulei.
  7. Luaţi câte o lingură de aluat şi aplatizaţi-o cu sucitorul bine uns cu ulei. Langoşul are o formă rotundă sau ovală, cam cât o palmă. Dar nu vă străduiţi prea mult.
  8. Prăjiţi la foc iute (180 de grade) langoşile într-o cratiţă adâncă în care aţi turnat ulei cu generozitate.
  9. Scoateţi, lăsaţi la scurs şi presăraţi, după gust cu zahăr pudră sau telemea rasă.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porții: 8

 

 

Adaugă un comentariu: