Ketchup

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Ketchup-ul este cu siguranţă cel mai popular sos rece al lumii. Produs din roşii, cu oţet şi zahăr, şi aromat cu variate condimente, ketchup-ul este prezent în toate ţările lumii.

Originea acestui sos este necunoscută deşi există mai multe ipoteze privind provenienţa şi numele său, majoritatea indicând Orientul ca furnizor al condimentelor.

Conform wikipedia, “Ketchup este un cuvânt ce provine dintr-un un cuvânt chinezesc, care înseamna un sos murat de peşte. În anul 1690 a fost pentru prima dată acest cuvânt menţionat în scris. Marinarii englezi au descoperit acest sos minune si au transmis mai departe reţeta.
Cel mai important moment al acestui sos este adăugarea roşiilor, lucru care s-a întamplat în anul 1703. Prima reţetă de ketchup a fost scrisă în anul 1727. Reţetele au continuat să apară predominând cele cu ciuperci în Marea Britanie şi cu roşii în USA. Un fermier s-a oferit să-l vândă în sticle în anul 1830 cu un preţ cuprins între 33 şi 50 de cenți. Într-o primă fază a avut o consistenţa asemănătoare cu sosul de soia şi era numit şi sos de soia.”

Potrivit autorităţilor americane, ketchup-ul trebuie să conţină obligatoriu: sos de roşii fiert, zahăr, oţet, arome de ceapă, scorţişoară şi ghimbir.

Reţeta de mai jos, variantă a cevabun.ro, respectă toate acestea cerinţe. Şi ceva mai mult.

Porţii: 1 litru

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1 kilogram de roşii
  • 1 ceapă roşie mare
  • 1 lingură de ulei
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei iute roşu (opţional)
  • 1 linguriţă boabe de coriandru măcinate
  • 1 linguriţă seminţe de chimen măcinate
  • 1 linguriţă praf de ghimbir (sau o rădăcină de 2 centimetri de ghimbir, rasă)
  • 1 tulpină mică, de ţelină
  • 1 rulou de scorţişoară
  • 3 linguri frunze de busuioc tocate mare
  • 5 căţei de usturoi
  • 5 linguri de zahăr
  • 100 ml de oţet din vin alb
  • 5 linguri de sos de soia
  • 1 lingură rasă de sare
  • 1 linguriţă de piper măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mare. Îndepărtaţi cotorul ardeilor şi seminţele, şi tocaţi-i mare.
  2. Zdrobiţi seminţele de coriandru şi cele de chimen într-o piuliţă sau râşniţă.
  3. Tăiaţi roşiile şi tulpina de ţelină în cuburi mari.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă  sau cratiţă.
  5. Adăugaţi ceapa şi ardeiul şi sotaţi-le la foc mic până devin sticloase.
  6. Adăugaţi condimentele şi, după un minut, roşiile şi ţelina.
  7. Stingeţi totul cu 1 litru de apă.
  8. Adăugaţi frunzele de busuioc, usturoiul, sarea, ghimbirul, oţetul, zahărul, sosul de soia, ruloul de scorţişoară şi lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de 1 oră până când toate ingredientele sunt bine fierte şi sosul a scăzut.
  9. Luaţi cratiţa de pe foc şi pasaţi sosul.
  10. Cu ajutorul unei linguri, treceţi tot sosul printr-o sită fină.
  11. Turnaţi sosul într-un borcan sau sticlă cu gură largă.
  12. Răciţi bine înainte de servire.

Ketchup-ul se foloseşte ca atare, ca sos, sau ca ingredient în mixturile de carne sau la marinate.

Aciditatea ketchupul se reglează din cantitatatea de zahăr sau oţet. Consistenţa lui se poate îmbunătăţi cu ajutorul unei linguriţe de amidon.

Dacă intenţionaţi să conservaţi ketchup-ul pe termen lung, eliminaţi cojile şi sâmburii roșiilor de la început cu ajutorul unei maşini de tocat cu separator folosite la obţinerea bulionului.

Pentru o prezenţă de efect puteţi adăuga în ketchup, după ce s-a răcit, 1 lingură de frunze de busuioc tăiate foarte fin.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

7 Răspunsuri la “Ketchup”

  1. bianka

    felicitari! chiar are gust de ketchup!!! foarte bun si foarte sanatos

    Reply
  2. livia

    foarte buna reteta. n-am pus rulou de scortisoara ca n-aveam in casa dar a iesit super

    asa ca acum ma apuc de hamburgeri tot dupa reteta de pe site :))

    Reply
  3. Gabriela

    Minunata reteta bine ar fi ca toate mamicile sa prepere acest minunat sos acasa, si sa nu mai cumpere toate eeeeeeeeeeeee-urile din magazine. Bravo si multumesc.

    Reply
  4. mary

    foarte bune gustarle ar fi minunat ca mamicile sa ni mai cumpere toate eeeeeeeeeee-urile si sa le prepara aceste gustari ca si mamica mea prepeara toate gustarile

    Reply
  5. Alina

    Felicitari! Peste 2sapt incerc si eu reteta!
    Am o intrebare: ce inseamna termen lung, vis-a-vis de cojile si samburii rosilor…
    Multumesc si spor!:)

    Reply
    • cevabun

      Pe iarnă. Dacă doriţi să îl conservaţi pe termen lung, asemeni bulionului.

      Reply
  6. doru

    A fost delicios…..o sa-l mai fac si la anul

    Reply

Lasă un comentariu