Inelele de calamar, moi în interior şi crocante în exterior, servite cu lămâie şi maioneză cu usturoi, sunt o adevărată gustare de vacanţă cu iz grecesc. Pane-ul care înconjoară carnea albă a calamarului poate să aibă mai multe compoziţii: cu ou, cu făină sau cu pesmet. Însă, cea mai bună cale pentru a savura gustul fructelor de mare rămâne în continuare şi cea mai simplă.

Pane-ul uscat – fără ou – folosit de greci pentru inelele de calamar, rămâne cea mai curată opţiune şi elimină riscul desprinderii pane-ului de pe calamar.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

inele de calamar pane

Ingrediente:

  • 1 kilogram inele de calamar (proaspete sau congelate)
  • 200 de grame de făină
  • 1 lămâie
  • 4 linguri de maioneză
  • 1 lingură de smântână
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 lingură de pătrunjel tocat
  • sare
  • piper
  • 1 litru ulei pentru prăjite

Preparare:

  1. Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul. Frecaţi-l cu sare până obţineţi o pastă.
  2. Extrageţi sucul de lămâie.
  3. Amestecaţi maioneza cu pasta de usturoi, smântâna, pătrunjelul tocat,  sare, piper şi zeamă de lămâie după gust.
  4. Încingeţi uleiul la temperatură medie.
  5. Scurgeţi inelele de calamar.
  6. Treceţi inelele de calamar prin făină şi puneţi-le într-o strecurătoare pentru a scăpa de excesul de făină.
  7. Prăjiţi inele de calamar până devin aurii la suprafaţă.
    [tip] Uleiul trebuie să fie încins (puteţi verifica dacă este destul de încins, punând un inel la prăjit.). Pentru a se păstra calamarul moale la interior, inelele se prăjesc cam 2-3 minute. [/tip]
  8. Scoateţi inele de calamar pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
  9. Presăraţi puţină sare pe inelele de calamar.

Inelele de calamar se servesc cu maioneza de usturoi şi salată proaspătă.

[tip]Dacă folosiţi calamar proaspăt, puteţi folosi inclusiv tentaculele.[/tip]

[tip]Dacă vă plac gustările mai crocante, amestecaţi făina în cantităţi egale cu griş sau mălai. [/tip]

___________________________________

print