Mâncare ţărănească şi proletară totodată, iahnia de fasole cu cârnaţi – numită regional şi fasole scăzută – se bucură de o constantă popularitate, mai ales în sezonul rece când se întâlneşte la aceeaşi masă cu murăturile. Un blid de iahnie de fasole cu cârnaţi, o felie zdravănă de pită şi câteva gogonele întregesc un tablou de iarnă fericită.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fasole boabe
  • 700 grame de cârnaţi groşi (preferabil Trandafir, semiafumaţi, etc.)
  • 200 grame şunculiţă afumată (bacon, kaizer)
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 6 linguri pastă de tomate
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură zdravănă de boia de ardei dulce
  • 2 linguri rase cimbru uscat
  • 1 lingură busuioc
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

  1. Alegeţi şi spălaţi boabele de fasole. Aruncaţi-le pe cele care se ridică la suprafaţa apei.
  2. Lăsaţi fasolea în apă rece peste noapte.
  3. Puneţi fasolea la fiert, în apă fără sare. După ce fierbe 30 de minute, aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea de încă două ori. În ultima apă adăugaţi 2 linguri de sare şi lăsaţi fasolea să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.
  4. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  5. Curăţaţi morcovii şi treceţi-i prin răzătoare.
  6. Tăiaţi şunculiţa cubuleţe şi cârnaţii în bucăţi mărişoare.
  7. Încingeţi o cratiţă încăpătoare şi rumeniţi şunculiţa până îşi lasă grăsimea.
  8. Adăugaţi ceapa şi morcovii şi sotaţi până ceapa devine sticloasă.
  9. Adăugaţi şi rumeniţi puţin şi cârnăciorii.
  10. Adăugaţi boiaua dulce şi, după 30 de secunde, pasta de tomate.
  11. Stingeţi cu 4 căni de zeamă de pe fasole.
  12. Adăugaţi foile de dafin, cimbrul, busuiocul, chimenul măcinat şi zahărul.
  13. Fierbeţi sosul până scade puţin şi legumele s-au pătruns.
  14. Adăugaţi fasolea scursă de apa în care a fiert şi mai lăsaţi să fiarbă totul 10 minute.
  15. Asezonaţi cu sare şi piper.
    [tip]Dacă sosul e prea subţire, faceţi un liezon din făină cu sos şi încorporaţi-l reptat; dacă este prea gros, subţiaţi-l cu zeamă de pe fasole.[/tip]

Fasolea cu cârnaţi se serveşte fierbinte, presărată cu pătrunjel tocat, alături de murături.

print

7 Comentarii

  1. după ce ai sotat ceapa şi morcovii nu poti rumenii cârnaţul pt. că în cratiţă ai un amestec de grăsime şi apă, ceea ce nu face decît să fiarbă, şi nu să prăjească. dacă vrei să rumeneşti cîrnăciorii atunci trebuie înainte de ceapă. eu totuşi recomand să nu se rumenească cârnaţul dacă este afumat, ci să se fiarbă împreună cu toată compoziţia. o să fie mai gustos şi sănotos pentru că o să evitaţi formarea de acroleină.

  2. da intradevar asa este carnaciorii se fierb inpreuna cu legumele sotate si iese extraordinar de gustos

  3. Foarte faina reteta…numai ca nu e iahnie, e pur si simplu mancare de fasole. Iahnia e pasta de fasole …cu sau fara sos de rosii si usturoi.

    • Răspuns pentru Andra
      Nu este adevărat !
      Pasta de fasole se numește “fasole frecată” și nu iahnie !
      Iahnia este un fel de mâncare scăzută, preparată din legume (mai ales boabe de fasole) . Vezi Dicționarul Explicativ al Limbii Române !

      • Parca i-ai dat-o sub centura! :)) Nu stie ce-i diferenta dintre “pa-sula frecata (batuta)“ si iahnie . Fereasca sfantul sa te duci intr-un restaurant traditional si sa ceri “mancare de fasole“ sau, mancare de mazare =))) m-as prapadi de ras =)))

Comments are closed.