Hamburgerul este vedeta incontestabilă a bucătăriei americane, piatră de temelie a barbeque-ului şi a fast-food-urilor, obiect al pasiunii celor care îl iubesc şi divinizează sau a urii celor care văd în el simbolul junk-food-ului şi chiar al dominaţiei americane în lume.

Noi, cei de la cevabun.ro, ca de obicei, nu se însuşim pasiunile extreme ale celorlalţi şi dăm hamburgerului ce este al hamburgerului: respectul cuvenit oricărei mâncăruri.

Baza acestui fel de mâncare atât de popular este carnea de vită, cât mai proaspătă posibil, mixul de condimente şi tratarea termică adecvată.

Porţii: 10

Timp: 20 minute (preparare), 2-4 ore (marinare), 20 minute (prăjire)

hamburger Ingrediente:

  • 2 kilograme carne de vită tocată
  • 4 linguri ketchup
  • 2 linguri muştar
  • 1 ou
  • 4 linguri pesment
  • 1 lingură busuioc tocat
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 1 ceapă albă
  • 1 lingură de boia
  • 3 căţei usturoi
  • 2 linguri oţet balsamic
  • 3 linguriţe zahăr
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • sare şi piper

pentru servire

  • 10 chifle
  • 10 felii brânză cheddar (sau felii special ambalate pentru cheeseburger)
  • 3 roşii
  • 1 ceapă roşie mare
  • 4 castraveţi muraţi
  • ketchup şi maioneză

Preparare:
1.Se frământă carnea de vită cu restul ingredientelor: ceapa albă tocată mărunt, usturoiul pisat, busuiocul tocat şi chimenul măcinat, oţetul balsamic, zahărul, bicarbonatul, boiaua, oul, pesmetul, ketchupul şi muştarul. Amestecaţi bine până când toate ingredientele s-au omogenizat. Asezonaţi cu sare şi piper.

2. Introduceţi bolul cu amestecul de carne, acoperit, la rece timp de 1 oră.

3. Refrământaţi carnea şi formaţi 10 hamburgeri cu diamentru aproximativ de 14-15 centimetri. Pentru a obţine hamburgheri frumoşi şi de dimeniuni egale formaţi-i în raport cu chiflele (să fie cu 1-2 centimetri mai mari decât chiflele întrucât se vor strânge pe grătar). Folosiţi un bol cu gura în jos pentru a “tăia” hamburgeri egali.

4. Aşezaţi hamburgerii formaţi pe o tavă (potrivit de mare pentru a intra la frigider), acoperiţi-i cu o folie şi introduceţi-i la frigider pentru minim încă o oră.

5. Cât timp se odihnesc hamburgerii la răcoare, pregătiţi restul ingredientelor pentru servire. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o rodele. Scoateţi mijlocul rodndelelor cu ajutorul degetelor şi culegeţi inelele exterioare fără să el rupeţi. Tăiaţi castraveţii muraţi în rondele. Procedaţi la fel cu roşiile. Pregăiţi o maioneza şi ketchup-ul.

5.După ce au stat minim o oră la rece formaţi, hamburgerii se rumenesc pe ambele părţi pe grătar, plită sau chiar în tigaie fără ulei. Înainte de a se lua de pe grătar, puneţi felia de brânză peste fiecare hamburger pentru a se înmuia.

Hamburgerii se servesc în chiflă, cu felia de brânză peste (ceea ce îi transformă în cheeseburgeri), cu rondele de ceapă, roşie şi castravete murat, alături de cartofi prăjiţi sau copţi, cu ketchup şi maioneză.

print

1 comentariu

Comments are closed.