Versiunea neortodoxă a gulaşului clasic (cu cartofi sau găluşte), provenită din reformata Ungarie, această mâncare păstrează caracteristicile de bază ale gulaşului, căruia îi adaugă un iz de fum şi boabe de fasole. La fel ca la tradiţionala noastră fasole cu ciolan, şi gulaşul cu fasole cunoaşte “câte bordeie, atâtea obiceie”, dezbateriile fiind mai ales în jurul cărnii folosite (vită sau porc) şi a prezenţei sau absenţei seminţelor de chimen.

[note]Reţeta de mai jos reprezintă o versiune rapidă a unui fel de mâncare ce se prepară în mod tradiţional, la fel ca celelalte reţete de gulaş, la ceaun. [/note]

Porţii: 4

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

  • 500 grame carne de vită sau porc
  • 200 grame ciolan dezosat, afumat (prefiert)
  • 700 grame fasole albă, fiartă
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei graşi
  • 3 foi de dafin
  • 1 cană de roşii decojite şi tocate (sau o conservă de 400 grame)
  • 2-3 linguri de untură de porc sau ulei
  • 2 linguri zdravene de boia de ardei dulce
  • 1 lingură de făină
  • 1 linguriţă de boia de ardei iute
  • 1 lingură rasă de chimen măcinat
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  2. Tăiaţi carnea cuburi potrivit de mari.
  3. Încingeţi untura sau uleiul într-o cratiţă.
  4. Adăugaţi şi sotaţi la foc iute carnea pe toate părţile.
  5. Stingeţi cu două căni de apă.
    [tip]Dacă folosiţi pulpă de vită sau altă carne care fierbe greu, adăugaţi 1 linguriţă de bicarbonat împreună cu apa. Aveţi grijă însă la spuma pe care o va produce în primă fază bicarbonatul, dacă vasul este insuficient de adânc va da în foc.[/tip]
  6. Fierbeţi la foc mic până când toată zeama scade şi carnea prinde a se prăji din nou.
  7. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o.
  8. Scoateţi cotorul ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate.
  9. Adăugaţi peste carne ciolanul dezostat tăiat cuburi, ceapa şi ardeiul şi sotaţi-le 1-2 minute.
  10. Adăugaţi boiaua dulce şi cea iute.
  11. Rumeniţi timp de 30 de secunde fără să ardeţi boiaua.
  12. Adăugaţi făina şi chimenul.
  13. Stingeţi cu 2 căni de apă sau supă de vită.
  14. Adăugaţi foile de dafin.
  15. Lăsaţi să fiarbă 15 minute şi adăugaţi roşiile, fasolea fiartă şi zahărul.
  16. Fierbeţi încă 5-6 minute până când toată mâncarea se leagă frumos.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper.

Gulaşul cu  fasole se serveşte fierbinte.

print

6 Comentarii

Comments are closed.