Gugelhupf sau Kugelhupf este numele unei prăjituri specific germanice, asemănătoare cu un cozonac la compoziţie dar cu o formă deosebită de unde derivă şi numele (Kugel, înseamnă glob în germana arhaică a evului mediu). Populară în Germania, în special în sud, în Austria, Elveţia şi Alsacia (nordul Franţei), cu variante pe întinsul vechiului Imperiu Austro-Ungar, în Ungaria, Polonia şi Serbia, unde poartă numele de kuglof, această prăjitură este foarte iubită alături de o cafea sau ceai, în zilele reci de iarnă, mai ales de sărbători.

Asemănător, în special prin aportul mare de unt şi fructe confiate, cu ruda sa mai nordică, Dresdern Stollen, Gugelhupf-ul are avantajul de a se prepara mult mai repede. Şi, în fond, răbdarea e limitată când aştepţi să mănânci ceva dulce. Încercaţi-l alături de cozonacii tradiţionali sau ca o alternativă la aceştia.

Porţii: 8-10

Preparare: 1 oră şi 50 de minute

Gugelhupf

Ingrediente:

  • 200 ml lapte cald
  • 25 grame drojdie uscată
  • 550 grame făină
  • 220 grame de zahăr
  • 3 ouă mari (sau 4 mici)
  • 220 grame de unt la temperatura camerei
  • 1 lingură esenţă de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 100 grame de stafide
  • 100 grame de fructe confiate
  • 50 grame de  făină pentru pudrat
  • 2 linguri de ulei
  • coaja de la 1 portocală
  • 80 grame de zahăr pudră

Preparare:

  1. Tăiaţi fructele şi stafidele dacă sunt prea mari. Tăiaţi untul cubuleţe şi lăsaţi-l să se înmoaie la temperatura camerei. Încălziţi laptele. Răzuiţi coaja de portocale.
  2. Ungeţi o formă termorezistentă – preferabil specifică (vezi foto) – cu ulei şi pudraţi-o cu făină.
  3. Într-un vas adânc, amestecaţi ingredientele uscate: făina, drojdia uscată, zahărul şi sarea.
  4. Faceţi o gropiţă în mijloc şi adăugaţi celelalte ingrediente, mai puţin untul: ouăle, coaja de portocală, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat, laptele cald (nu fierbinte).
  5. Frământaţi bine ingredientele timp de 10-15 minute.
    Puteţi folosi pentru frământare o lingură, mâna sau mixerul cu spirale de frămâtare însă este esenţial ca drojdia să fie dizolvată.
  6. Adăugaţi untul şi frământaţi bine timp de 10-12 minute.
  7. Adăugaţi şi încorporaţi stafidele şi fructele uscate.
    Puteţi înlocui mixul de stafide/fructe confiate cu 150 de grame de stafide şi 50 de grame de migdale decojite, tăiate.
  8. Turnaţi coca în forma unsă şi tapetată cu făină.
  9. Puneţi forma cu aluat la cald pentru 1 oră.
  10. Încingeţi cuptorul la 160 de grade.
  11. Coaceţi Gugelhupf-ul timp de 50-60 de minute.
    După 45-50 de minute verificaţi cu o scobitoare. Prăjitura este coaptă când scobitoarea iese curată, fără urme de aluat.
  12. Lăsaţi Gugelhupf-ul să se se răcească înainte de a-l scoate din formă.
  13. Pudraţi prăjitura cu zahăr pudră.

Gugelhupf-ul se servește rece, alături de cafea, ceai, lichioruri sau vinuri dulci, pentru desert.


________________________________________

Adaugă un comentariu: