Ce bucurie mai sinceră şi mai dulce decât gogoşile?!  Gogoși simple, pudrate doar cu zahăr, aşa cum le făceau părinţii şi bunicii noştri, sau umplute cu gem. Umflate şi pufoase, rumenite şi încă fierbinţi, gogoşile sunt esenţa deserturilor de duminică, mâncate în familie. Atenţie, creează dependenţă!

Vezi aici rețeta de prăjitură de post cu gem și nuci.  

Reţetă: Gogoși

Gogoşi - simple sau cu gem

Ingrediente:

  • 500 grame făină albă
  • 10 grame drojdie uscată (sau 25 proaspătă)
  • 100 ml lapte călduţ
  • 100 ml iaurt sau lapte bătut
  • 100 grame unt gras (minim 80%), la temperatura camerei
  • 2 ouă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 150 de grame zahăr pudră vanilat
  • 400 grame gem de căpşuni
  • ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie într-un castron adânc.
  2. Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
  3. Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
  4. Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
    [note]Dacă aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să o folosiţi până în acest punct folosind programul pentru aluat (inclusiv funcţia de dospire).[/note]
  5. Împărţiţi aluatul în două.
  6. Întindeţi fiecare parte, pe rând, cu sucitorul într-o foaie de aproximativ 5 milimetri grosime, pe masa pudrată cu făină.
  7. Folosiţi un pahar cu diametrul de 6-8 centimetri, cu gura trecută prin făină, pentru a tăia cercuri din aluat.
  8. Excesul de aluat se remodelează, se întinde în foaie şi se taie din nou.
  9. Lăsaţi gogoşile formate să dospească 15 minute la cald.
  10. Încingeţi uleiul (la aproximativ 190 de grade), temperatură medie spre mare, într-o tigaie adâncă.
  11. Rumeniţi gogoşile pe ambele părţi.
  12. Scoateţi gogoşile pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
  13. Pudraţi gogoşile cu zahăr pudră vanilat.

 

Timp de pregătire: 30 minute + 1 oră pentru dospire

Timp de gătire: 30 minute

Porții: 40 gogoși

pentru gogoşi cu gem

[note]Folosiţi un gem cremos, fără bucăţi mari. Dacă nu este omogen, putreţi trece gemul printr-o strecurătoare deasă.[/note]
[warning]Gogoşile se umplu înainte de a se pudra cu zahăr.[/warning]
  1. Folosiţi o “seringă” din plastic pentru ornat pe care o umpleţi cu gem.
  2. Injectaţi gem prin lateral în fiecare gogoaşă. Cam 1 linguriţă în fiecare.
  3. Pudraţi gogoşile cu zahăr.

Gogoşile se servesc fierbinţi, calde sau reci, alături de ceaiuri din fructe, lapte sau cacao caldă.

print

6 Comentarii

    • Da. Se poate face şi la maşina de pâine, pe programul de frământare. Prima dată lichidele, apoi ingredientele uscate.

Comments are closed.