O clasică a murăturilor de iarnă, gogoşarii în oţet merg perfect cu fripturi sau grătare, dar şi în componenţa diverselor salate, cum ar fi cea de boeuf.

Porţii: 1 borcan de 800 g (multiplicaţi cantităţile în funcţie de câte borcane doriţi să obţineţi)

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 4-8 gogoşari roşii (în funcţie de mărimea lor şi de cum se murează – întregi sau tăiaţi)
  • 1 rădăcină de hrean
  • 2 căţei de usturoi
  • 10 boabe de piper
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 lingură de zahăr tos
  • 1 vârf de linguriţă de boabe de muştar
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 ceaşcă mică de oţet (aproximativ 150 ml)
  • conopidă (opţional)

Preparare:

  1. Sterilizaţi borcanele.
  2. Spălaţi şi curăţaţi de cotor şi seminţe gogoşarii.
    [tip] Îi puteţi mura întregi sau tăiaţi felii. Dacă alegeţi să îi muraţi întregi, puteţi să îi umpleţi cu conopidă pentru a folosi spaţiul mai eficient. [/tip]
  3. Curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l în jumătăţi sau sferturi, pe lungime.
  4. Aşezaţi gogoşarii astfel încât să umple cât mai bine spaţiul.
  5. Îndesaţi pe margine bucăţi de hrean.
  6. Presăraţi restul ingredientelor: căţeii de usturoi tăiaţi rondele groase, boabele de piper, sarea, zahărul, boabele de muştar şi foile de dafin.
  7. Turnaţi oţetul.
  8. Completaţi cu apă până umpleţi borcanul.
  9. Puneţi capacul borcanului cât mai etanş.
  10. Aşezaţi borcanele într-o cratiţă încăpătoare şi adâncă, pe fundul căreia puneţi un prosop.
  11. Turnaţi apă în cratiţă până aproape de capacul borcanelor şi puneţi cratiţa la foc sau la cuptor.
    [warning] Apa din cratiţă nu trebuie să atingă capacele borcanelor. [/warning]
  12. Fierbeţi la foc mic borcanele 20 de minute (din momentul în care începe să fiarbă).
  13. Se opreşte focul şi se lasă borcanele la răcit în cratiţa în care au fiert cu tot cu apă. După ce s-au răcit bine, se scot, se şterg şi se depozitează.
print

10 Comentarii

  1. Eu pun si o tulpina de telina cu frunze la fiecare borcan de gogosari murati iar, in loc de zahar, pun doua linguri de miere. Nu e necesar sa fierbem borcanele la urma, eventual punem o pastila de aspirina sa nu fermenteze prea mult si sa nu faca “floare”.

  2. 1 kg otet /900g zahar/2 linguri sare/mirodenii de tot felul : se ferbe in clocot zaharul cu otetul si mirodeniile se pun gogosari taiati in patru la undit 2 3 min se scot se aseaza in borcane se pune compozitia peste se capacesc si atit incercati aceasta reteta si o sa vedeti cit de buni sunt

    • buna elena , nu ai specificat cate kg de gogosari pentru cantitatile date , astept cu nerabdare sunt primii mei gogosari care o sa ii pun si vreau sa iasa buni sa nu aiba prea mult gust de otet sa fie tari si gustosi.

  3. Ce mai buna reteta de gogosari cu otet,este 5 martie si gogosari sunt la fel de tari si buni ca in noiembrie.Este perfecta reteta.

Comments are closed.