Cea mai simplă şi mai populară glazură a Statelor Unite, cunoscută sub numele de icing sau frosting, îşi datorează numele culorii sale albe din care sclipesc îngheţat cristalele de zahăr. Icing-ul, sub diverse culori şi compoziţii, e cvasi-prezent pe mai toate dulciurile americane, de la gogoşi la turtă dulce, de la prăjituri şi până la cele mai sofisticate torturi aniversare sau de nuntă.
Compoziţia de bază a icingului e extrem de simplă şi constă în zahăr pudră emulsionat cu apă.
Porţii: pentru 1 tort de dimensiuni medii
Timp de preparare: 10 minute
icing simplu
- 300 grame de zahăr pudră
- 5 ml esenţă de vanilie
- 2 linguri zeamă de lămâie
- apă
icing royal
- 300 grame zahăr pudră
- 5ml esenţă de vanilie
- 4 albuşuri de ou
- 2 linguri zeamă de lămâie
- apă
icing de ciocolată
- 300 grame zahăr pudră
- 5 ml esenţă de vanilie
- 60 grame de cacao pudră
- apă
Preparare:
- Turnaţi zahărul pudră într-un castron, adăugaţi zeama de lămâie şi esenţa de vanilie.
- Cu ajutorul unui tel integraţi apa, amestecând, până obţineţi o compoziţie cremoasă, densă dar maleabilă, pe care să o puteţi întinde pe un tort fără să curgă.
- Dacă doriţi să realizaţi un icing royal, separat, bateţi albuşurile de ou spumă. Încorporaţi albuşurile bătute în crema obţinută mai sus.
- Dacă doriţi să realizaţi un icing de ciocolată, încorporaţi cacao treptat în crema obţinută, până obţineţi un amestec cremos cu gust de cacao. Dacă e cazul, mai adăugaţi câteva linguri de apă călduţă.
- Glazura astfel obţinută se toarnă peste torturi, gogoşi, brioşe, etc.
- Introduceţi desertul cu glazură la rece pentru minim 2 ore înainte de servire pentru a permite să se întărească. Dacă este o prăjitură care se păstrează la temperatura camerei, nu mai este necesară introducerea la frigider.
Pentru că le veţi adăuga într-un amestec alb, care le va dilua tonul, folosiţi culori închise, mai puternice decât nuanţele pe care doriţi să le obţineţi.
- Dacă doriţi roşu, nu folosiţi căpşuni, zmeură, etc, ci siropuri sau gemuri de fructe de pădure.
- Pentru galben folosiţi siropuri sau gemuri portocalii.
- Pentru verde siropuri sau gemuri albastre (curaςao) în amestec cu cele galbene.
Buna ziua, va rog sa mi spuneti cum se poate pastra un tort decorat cu icing royal ? Pt ca am inteles ca in frigider se inmoaie icingul, iar in afara frigiderului nu i ok pt tort . Multumesc
Icing-ul nu ar trebui să se înmoaie în frigider.
Cum fac icing-ul sa fie roz?
Se adaugă puţin colorant roşu.