Gemul de portocale este una dintre cele mai la îndemână dulceţuri, mai ales că se poate face aproape tot timpul anului. Astfel, fără prea multă pricepere şi doar cu puţină răbdare, puteţi obţine acasă propriul gem de portocale, adaptat după gust. Dacă dispundeţi de o maşină de făcut pâine, probabil ştiţi deja că multe dintre modele au un program special pentru prepararea dulceţurilor. Puneţi-le la treabă!

Porţii: aproximativ 1,2 kilograme de gem

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1,2 kilogram de portocale
  • 2 lămâi
  • 1 kilogram de zahăr
  • coaja de la o portocală (opţional)

Preparare:

  1. Decojiţi portocalele, îndepărtaţi-le partea albă şi tăiaţi miezul cubuleţe.
  2. Extrageţi sucul din lămâi.
  3. Spălaţi bine, în mai multe ape, coaja unei portocale şi tăiaţi-o fâşii subţiri.
  4. Puneţi la fiert, într-un vas cu fund gros, portocalele, zahărul şi zeama de lămâie.
  5. Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ 1 oră, până când gemul se leagă.
  6. Opţional, pentru un gust uşor amărui, adăugaţi coaja de portocală.
  7. Mai fierbeţi încă 10-15 minute şi trageţi vasul de pe foc.

Gemul de portocale se poate consuma imediat –  după răcire – sau se poate conserva.

[tip]Gemul de portocale se poate aroma cu 1/2 cuisoare, adăugate în timpul procesului de preparare.[/tip]

[tip]Folosind această metodă puteţi prepara şi alte gemuri de  citrice (mandarine, clementine, etc.).[/tip]

print

10 Comentarii

  1. “Puneţi la fiert, într-un vas cu fund gros, portocalele, zahărul şi zeama de lămâie.”

    Fara apa, doar cu zeama de la lamaie si de la portocale? Nu se lipeste?

  2. deci, acuma sunt in procesul prepararii si cand termin pot sa il pun in borcane la pastrare? si cum sa fac sa nu se strice in borcane?

  3. Cică ” Dacă dispundeţi de o maşină de făcut pâine, probabil ştiţi deja că multe dintre modele au un program special pentru prepararea dulceţurilor. Puneţi-le la treabă!”
    FOARTE BUNA ideea !… dar mai multe amănunte despre ce şi cum putem pune maşina la treabă, nu se poate ? 🙂 Mulţumeeesc !

  4. Am facut in aceste zile dulceata din lamai. Le-am lasat la macerat 24 de ore, dupa ce le-am scos samburii si le-am taiat felii subtiri cu coaja cu tot, schimband apa la 5 ore. Ultima apa scursa, am pus la fiert lamaile scurse impreuna cu 1 kg de zahar, la foc mediu si amestecand continuu. Se va lega frumos, cand picaturile raman rotunde pe o farfurioara uscata, e gata. Dar, acoperim vasul in care am fiert dulceata cu un prosop umezit si stors. Se pune in borcane uscate, cu capac. Asadar, voi face una din portocala – am inteles ca decojite, taiate mai mici si numai o coaja tinuta mai mult la apa rece, pentru a scoate amaraciunea, dar sa adaugam parfumul. Va doresc succes.

Comments are closed.