Prezenţă sărbătorească în meniul de Crăciun al popoarelor germanice, unde poartă numele de Weihnachtsgäns (gâscă de Crăciun), gâsca friptă seduce prin carnea sa fermă şi aromată, ce trădează originile sălbatice ale acestei păsări extraordinare. Reţeta iniţială, vieneză, a fost adaptată de către germani, care o servesc cu varză roşie călită şi găluşte din cartofi.

Din păcate, noi, românii, am pierdut în ultimii ani abilitatea de a consuma şi alte păsări în afară de pui. Noroc cu rudele de la ţară sau cu exportatorii unguri care îşi trimit produsele prin magazinele noastre.

Dacă aveţi norocul să puneţi mâna pe o gâscă, încercaţi acest preparat atât de iubit – din motive întemeiate – de germani şi austrieci. Carnea fermă împrumută arome noi de ceapă şi măr, de cimbru şi măghiran, în această reţetă festivă de o remarcabilă simplitate.

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 2,5 ore

gasca01

Ingrediente:

  • 1 gâscă de mărime potrivită
  • 2 cepe medii
  • 2 mere
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 lingură maghiran uscat
  • 6 cuisoare
  • 2 linguri de făină
  • 1 pahar de vin alb sec
  • 3 căni supă de pui
  • sare
  • piper

opţional, pentru servire:

Preparare:

Pentru această reţetă aveţi nevoie de o tavă cu grătar. Dacă nu aveţi o tavă cu grătar, folosiţi tava cuptorului poziţionată sub grătarul acestuia.
  1. Încingeţi cuptorul la 170 de grade (temperatură medie).
  2. Curăţaţi gâsca de măruntaie, resturile de pene şi excesul de grăsime.
  3. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori. Curăţaţi merele şi tăiaţi-le în cuburi mari.
  4. Ştergeţi bine pasărea cu un şervet uscat.
  5. Frecaţi gâsca – în interior şi exterior – cu sare, piper, cimbru şi măghiran.
  6. Umpleţi gâsca cu ceapă şi mere.
  7. Turnaţi vinul în tavă şi adăugaţi cuişoarele.
  8. Puneţi gâsca pe grătarul din tavă, cu pieptul în jos.
  9. Introduceţi gâsca la cuptor pentru 50 de minute.
  10. Scoateţi gâsca, stropiţi-o cu sosul din tavă – completaţi-l cu câteva linguri de apă dacă a scăzut prea mult – şi intoarceţi-o cu pieptul în sus.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru alte 50-60 de minute.
    Dacă pasărea are tendinţa de a se arde, acoperiţi-o cu o folie în ultimele minute ale procesului de gătire.
  12. Scoateţi gâsca din cuptor şi lăsaţi-o să se odihnească.
  13. Înlăturaţi cuişoarele din grăsimea din tavă.
  14. Puneţi tava pe ochiul aragazului şi adăugaţi făina în grăsime.
  15. Rumeniţi făina uşor, folosind un tel, până când îşi schimbă culoarea.
  16. Stingeţi cu supa de pui şi amestecaţi pentru a preveni apariţia cocoloaşelor până obţineţi un sos consistent.
    Dacă s-au format cocoloaşe în sos, puteţi să-l strecuraţi. Dacă sosul e prea concentrat, diluaţi-l cu apă.

Gâsca se serveşte cu sosul din tavă, cu garnitură de varză roşie călită sau varză roşie călită cu mere şi găluşte din cartofi.

_________________________________________

printează

Adaugă un comentariu: