Prin cartierele indiene, din Bombay, Londra sau Singapore, mirosul de garam masala trădează la tot pasul particularitatea acestei bucătării dense şi extravagante, de unde s-a răspândit şi în alte culturi culinare din regiune (Pakistan, Bangladesh, etc.).

Garam (iute) masala (amestec) este chiar esenţa bucătăriei indiene. Paradoxal, în ciuda numelui său de amestec iute, multe din amestecurile de garam masala din prezent sunt mai puţin picante decât restul condimentelor din bucătăria indiană. Principala caracteristică a acestui amestec de condimente, ce se regăseşte în toată cultura culinară indiană, este prăjirea condimentelor înainte de a fi zdrobite în mojar. În urma tratamentului termic, uleiurile esenţiale din condimente îşi accentuează aromele.

Dată fiind dimensiunea şi diversitatea subcontinentului indian, amestecul garam masala se regăseşte într-o mie, plus una de compoziţii şi nuanţe.

Porţii: 8

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

  • 1 lingură cuisoare
  • 1 lingură  seminţe de chimion
  • 1 lingură boabe de coriandru
  • 4 foi de dafin
  • 6 păstăi de cardamom
  • 12 boabe de piper
  • 1-2 nuci de nucsoara macinată
  • 1 rulou de scortisoara (4-5 cm)

Preparare:

  1. Răzuiţi nucşoara.
  2. Zdrobiţi cu dosul unui cuţit păstăile de cardamom şi ruloul de scorţişoară.
  3. Rumeniţi într-o tigaie teflonată, fără grăsime, timp de 1-2 minute, boabele de piper, cardamomul, chimionul, cuisoarele, coriandrul, dafinul şi scorţişoara.
  4. Luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi nucşoara în tigaia fierbinte.
  5. Amestecaţi şi mai lăsaţi 1 minut ingredientele în tigaia caldă, luată de pe foc.
  6. Măcinaţi într-un mixer electric sau mojar toate condimentele.
  7. Depozitaţi amestecul într-un vas închis, într-un loc uscat şi răcoros.

Garam masala se foloseşte la aromarea curry-urilor, mâncărurilor pe bază de carne, legume, orez, linte, etc.

[note]Amestecul de garam masala rezistă cam trei luni. Se poate depozita în bune condiţii în frigider. [/note]

[tip]Variantele  mai picante conţin fulgi de ardei iute şi/sau boabe de muştar, iar cele mai aromate conţin ghimbir şi/sau iasomie.[/tip]

print