Găluştele cu prune (Szilvas gomboc, maghiară) fac parte din moştenirea austro-ungară, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi. Reţetă de toamnă prin definiţie, găluştele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete însă, se pot găti şi în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi).

Porţii: aproximativ 30 de bucăţi

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

pentru aluat

  • 1,2 kilograme cartofi sfărâmicioşi
  • 500 grame făină
  • 150 grame zahăr pudră vanilat
  • 3 linguri ulei
  • 2 ouă
  • 1 vârf de cuţit sare

umplutură

  • 1,2 kilograme prune
  • 100 grame zahăr brun
  • 2 linguri scortisoara macinata

sau

  • 350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite)

sau

  • 250 grame de prune uscate fără sâmburi
  • 2 linguri rom
  • 100 grame de zahăr
  • 2 linguri scorţişoară

pentru finisare

  • 3 linguri de unt
  • 200 grame pesemet
  • 2 linguri rase de scorţişoară
  • 4-5 linguri de zahăr

Preparare:

În mod tradiţional, această reţetă se prepară din prune proaspete. Totuşi, ea se poate prepara şi în afara sezonului folosind prune uscate, fără sâmburi. Cel mai simplu este să folosiţi prune hidratate (dulci şi elastice) care se găsesc în marile supermarketuri. Dacă prunele sunt foarte uscate, hidrataţi-le în apă caldă (cât să le acopere) cu zahăr, scorţişoară şi puţin rom, timp de 30 de minute.
  1. Spălaţi cartofii cu tot cu coajă şi puneţi-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioşi (aproximativ 40 de minute).
  2. Scoateţi sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeţi, şi puneţi în fiecare 1/2 linguriţă de zahăr brun şi puţină scorţişoară.
  3. Goliţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i să se răcorească puţin.
  4. Curăţaţi cartofii, cât sunt calzi, şi treceţi-i prin răzătoarea mare sau pasaţi-i.
  5. Amestecaţi cartofii cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până obţineţi un aluat moale dar care se dezlipeşte de pe degete. Dăcă e cazul mai adăugaţi făină sau puţin ulei.
  6. Întindeţi aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime.
  7. Împărţiţi aluatul cu un cuţiţ sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.
  8. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă.
    Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit.
  9. Rumeniţi pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu îl ardeţi. Pesmetul se va expanda (umfla) şi va prinde o culoare frumoasă. La sfârşit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara.
  10. Fierbeţi găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când găluştele se ridică la suprafaţă.
  11. Scoateţi găluştele cu o spumieră şi scurgeţi-le de apă.
  12. Treceţi găluştele prin pesmet.

Găluştele cu prune se servesc calde dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

14 Comentarii

  1. Nu se mai prea gasesc prune proaspete. Exista la Mega Image niste prune uscate, importate din Grecia. Sunt bune pentru aceasta reteta? Sau care sunt prunele uscate hidratate?

  2. Un truc pentru ca aluatul sa fie reusit (sa nu fie prea lipicios): cartofii trebuie lasati sa se raceasca inainte de a fi pusi in aluat. Poate ar ajuta sa adaugati acest lucru direct in instructiunile retetei.

  3. SE POT PASTRA PRUNELE PENTRU GOMBOTI IN CONGELATOR, TOAMNA , CIND PRUNELE SUNT COAPTE BINE, LE SPELI, LE LASI SA SE USUCE, SCOTI SUMBURELE, LE PUI INTR-O PUNGA SAU CUTIE SI LE PUI IN CONGELATOR.CIND GATESTI LE SCOTI DIN CONGELATOR, LE PUI IN ALUAT ASA INGHETATE, POTI SA MODELEZI MAI BINE ALUATUL SI MAI RAPID.SE PASTREAZA FOARTE BINE

  4. Un truc pentru reusita galustelor moi si pufoase este sa punem o lingura de margarina sau unt la framantatul aluatului(mama punea untura de porc),asa gombotii vor iesi pufosi ,nu vor fi lipiciosi si tari.Reteta o am chiar din inima Ardealului,Cluj,e o reteta ungureasca,bunica mea o avea de la vecinii ei unguri.

Adaugă un comentariu: