O reţetă simplă, lesne de făcut dar generoasă în rezultate. Un cotlet de porc fript înăbuşit, aromat cu usturoi şi sevit într-un sos de smântână cu multă boia de ardei dulce. O friptură care merge la suflet ca o vorbă bună.

Porţii: 2

Timp de preparare: 80 minute

Ingrediente:

  • 4 cotlete mici de porc
  • 2 linguri untură de porc
  • 300 ml smântână
  • 2 linguri rase boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă rasă chimen măcinat
  • 1 linguriţă maghiran (opţional)
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  2. Asezonaţi carnea cu sare şi piper.
  3. Topiţi untura într-o tigaie.
  4. Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine pe ambele părţi (cam 4-5 minute pe fiecare parte) până când prinde o culoare aurie.
  5. Adăugaţi chimenul şi usturoiul;  lăsaţi-le să-şi elibereze aromele 20-30 de secunde.
  6. Stingeţi cu 2-3 căni de apă.
  7. Adăugaţi foile de dafin şi fierbeţi înăbuşit aproximativ 45 de minute, până când zeama scade şi carnea s-a pătruns. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
  8. După ce carnea s-a pătruns şi sosul a scăzut de tot, adăugaţi boiaua de ardei şi, după 10 secunde, smântâna şi maghiranul.
  9. Mai lăsaţi să dea câteva clocote, la foc mic şi luaţi tigaia de pe foc.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper.

Friptura ungurească de porc cu boia de ardei dulce se serveşte  cu felurite garnituri şi salată de murături picante.

print

13 Comentarii

  1. Vai,ce bunatati gasesc aici,nu suntem o familie de gurmanzi,dar ma simt cateodata in pana de idei;pentru mine,sunteti preferatii
    succes in continuare!

  2. Am facut azi. bun bun… am facut inca o data si ciorba de burta. si mai bun!!

    p.s: o mica greseala in articol …
    Ingrediente: 80 minute

  3. ma gandesc sa fac si eu reteta asta si nu am untura…pot folosi si ulei? iese la fel de gustoasa?

  4. Imi poate spune si mie cineva cum sa fac sa nu se “taie” smantana dupa ce o adaug peste carne?
    Multumesc

    • Smântâna se taie din două motive: diferenţe mari de temperatură între smântâna (rece) şi compoziţia în care este adăugată (fierbinte). Şi cantitatea scăzută a grăsimilor. Pentru diferenţele de temperatură se poate realiza o temperare, amestecarea unei cantităţi din compoziţia fierbinte cu smântână, înainte de adăugarea în compoziţia finală. Este recomandabilă folosirea unei smântâni cu minim 15-18% grăsime pentru smântâna fermentată, respectiv 25-28% pentru smântâna dulce.

Comments are closed.