Una dintre cele mai gustoase fripturi ardeleneşti, cu clare origini ungureşti, friptura din cotlet sau ceafă de porc înăbuşită cu paprika şi mirodenii, este o delicatesă demnă de un meniu slow-food. Friptă şi fiartă pe îndelete, această delicatesă regională se transformă într-o prezenţă festivă în farfurie.

Porţii: 3

Timp de preparare: 120 de minute

Ingrediente:

  • 3 bucăţi groase de ceafă de porc
  • 6 căţei mari de usturoi
  • 3 linguri de untură de porc
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • sare

Preparare:

  1. Folosiţi carnea feliată gros.
  2. Curăţaţi usturoiul.
  3. Topiţi untura într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  4. Adăugaţi şi frigeţi carnea pe ambele părţi (aproximativ 5-8 minute pe fiecare parte până se rumeneşte).
  5. Adăugaţi căţeii de usturoi întregi şi mai rumeniţi 1 minut.
  6. Adăugaţi 4 căni de apă.
  7. Adăugaţi boabele de piper, foile de dafin şi acoperiţi.
  8. Fierbţi la foc mic, întorcând din când în când bucăţile de carne, timp de 60 de minute.
    Dacă scade prea mult zeama, completaţi cu apă. Carnea trebuie să se pătrunde bine şi să se frăgezească.
  9. Adăugaţi boiaua de ardei şi sare (după gust).
  10. Acoperiţi şi mai fierbeţi la foc mic încă aproximativ 30 de minute, până când zeama a scăzut aproape în totalitate şi boiaua prinde a se prăji.

Ceafa de porc înăbuşită cu mirodenii se serveşte fierbinte, cu piure de cartofi şi murături.

printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: