O friptură de iarnă cu gusturi proaspete, italiene,  care necesită doar o mână de ingrediente şi un pic de răbdare. Preparaţi această reţetă dintr-o piesă întreagă de muşchi de porc dar şi mai bine dintr-o singură bucată de ceafă dezosată.

Porţii: 6

Timp de preparare: 150 minute

Ingrediente:

  • 1,5 kilograme ceafă de porc fără os
  • 2 -3 crenguţe de rozmarin
  • 8 căţei de usturoi
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 300 ml vin alb, sec
  • sare de mare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Încăziţi cuptorul la 175 de grade.
  2. Pregătiţi friptura pentru o frigere uniformă şi formă frumoasă: legaţi carnea cu sfoară de cânepă; o dată pe lungime şi de 4-5 ori pe lăţime, la distanţe egale, pentru a obţine o piesă de carne rotundă, asemănătoare unui salam.
  3. Introduceţi tulpinile de rozmarin, pe sub sfori, pe lungime.
  4. Ungeţi carnea cu ulei de măsline şi asezonaţi-o cu sare şi piper.
  5. Incingeţi restul de ulei într-o tigaie şi rumeniţi căţeii de usturoi, întregi, fără să-i ardeţi.
  6. Scoateţi usturoiul şi transferaţi-l într-o tavă.
  7. Frigeţi la foc iute bucata de carnea pe toate părţile până capătă o culoare frumoasă, de carne friptă.
  8. Transferaţi carnea în tava cu usturoiul.
  9. Adăugaţi vinul sec şi o cană de apă.
  10. Introduceţi friptura la cuptor pentru aproximativ 2 ore până când se pătrunde bine. Adăugaţi apă dacă licidul scade.
  11. Scoateţi carnea din tavă şi lăsaţi-o să se răcorească acoperită cu o folie de aluminiu timp de 15-20 de minute înainte de servire.
  12. Îndepărtaţi sforile şi feliaţi friptura.

Serviţi friptura cu salate şi garnitură de Cartofi cu rozmarin. Friptura se poate servi şi rece, ideal în sandvişuri.

printează
Loading...

1 comentariu

  1. Multumesc de reteta. A iesit delicios.

    Si ca tot romanul, am facut cateva modificari: n-am legat bucata de carne, am taiat-o in felii de vreo 5 cm grosime si de lene am pus cartofii cu rosmarin in acceasi tava.

Adaugă un comentariu: