O friptură de porc extrem de simplă şi de gustoasă, înăbuşită cu vin alb , usturoi şi mirodenii mediteraneene (rozmarin, oregano, etc.).  Minunată alături de garnituri simple – piure de cartofi, Cartofi ţărăneşti – şi murături tradiţionale, această friptură poate face cinste mesei de Crăciun.

Porţii: 2

Timp de preparare: 70-80 de minute

Ingrediente:

  • 2 bucăţi cotlet, ceafă sau spată de porc (a câte 250-300 grame fiecare)
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguri de untură de porc
  • 1 cană de vin alb sec
  • 1 lingură amestec de rozmarin,  oregano şi (opțional) fulgi de ardei iute
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu).
  2. Bateţi carnea, dacă e cazul (dacă are zgârciuri sau dacă feliile sunt prea groase), cu un ciocan de şniţele sau latul unui satâr.
  3. Asezonaţi carnea cu amestecul de condimente, sare şi piper.
  4. Puneţi bucăţile de carne într-o tavă încăpătoare.
  5. Adăugaţi în tavă untura de porc, foaia de dafin, vinul şi căţeii de usturoi necurăţaţi, zdrobiţi doar cu latul cuţitului.
  6. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor.
  7. Lăsaţi tava acoperită timp de 45 de minute.
  8. După cele 45 de minute, scoateți tava din cuptor, dați la o partea folia de pe tavă (cu atenție la aburii fierbinți).
  9. Creşteţi temperatura cuptorului la 210 grade (foc mare).
  10. Reintroduceți carnea la cuptor, câte 8-10 minute pe fiecare parte, până se rumeneşte.

Friptura de porc se serveşte ca atare, cu diverse garnituri, cu sosul format în tavă. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adăugaţi o jumătate de cană de vin la finalul preparării.

9 Comentarii

  1. @andreea, adica necuratati. Usturoiul nu se consuma, doar isi lasa aroma, iar coaja se pastreaza pentru a nu se arde usturoiul care, ar impregna un gust amar.

Adaugă un comentariu: