Friptură de curcan s-a impus ca o mâncare festivă de Crăciun sau Ziua Recunoștinţei pe continentul american, în special în Statele Unite. Una dintre cele mai mari păsări gătite întregi, curcanul necesită câteva cunoştinţe elementare pentru a se găti în profunzime fără a se arde la suprafaţă.

În plus, amestecul de unt cu salvie, ajută carnea de curcan să se rumenească şi aromeze suficient pentru momentul festiv căreia îi e destinată.

Porţii: variabile, în funcţie de dimensiunea păsării

Timp de preparare: aproximativ 4,5 ore

curcan la cuptor Ingrediente:

  • 1 curcan întreg (de aproximativ 6 kilograme)
  • 800-1000 de grame de carne tocată vită, porc sau amestec
  • 250 de grame de unt gras
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de salvie tocată
  • 1 ceapă medie
  • 3 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 170 de grade.
  2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi salvia.
  3. Faceți umplutura. Amestecaţi carnea tocată cu ceapa, usturoiul, 1 linguriţă rasă de sare, 1 vârf de cuţit de piper şi 1 lingură de salvie tocată.
  4. Amestecaţi cealaltă lingură de salvie tocată cu puţină sare, piper şi 100 de grame de unt.
  5. Curăţaţi pasărea şi eliminaţi eventualele urme de pene.
  6. Desfaceţi cu grijă pielea păsării, începând de la gât înspre picioare, şi introduceţi untul amestecat cu salvie pe sub piele.
  7. Ungeţi cu restul de unt pasărea în interior şi exterior.
  8. Presăraţi sare şi piper proaspăt măcinat în interiorul şi exteriorul curcanului.
  9. Introduceți umplutura în cavitatea curcanului. Legați picioarele curcanului cu o sfoară pentru a nu se desface la gătit.
  10. Ungeți curcanul la exterior cu ulei.
  11. Poziţionaţi curcanul într-o tavă şi acoperiţi-l cu o folie de aluminiu.
  12. Introduceţi tava la cuptor câte 40 de minute pentru fiecare kilograme de carne.
    Verificaţi dacă pasărea este friptă înţepând-o într-un punct unde carnea este groasă. Dacă zeama care se scurge e transparentă, carnea este gata.
  13. Scoateţi pasărea de la cuptor, lăsaţi-o să se răcescă 15 -20 de minute.

Friptura de curcan se serveşte cu garnituri de legume, orez, cartofi sau fructe, cu sosuri brune sau pe bază de fructe de pădure. Morcovii sotaţi cu praz sunt una dintre cele mai porivite garnituri.

Pentru un plus de gust şi pentru a preveni arderea cărnii, puteţi acoperi pieptul curcanului cu fâşii subţiri de bacon.

Adaugă un comentariu: