Cum fructele de mare sunt din ce în ce mai căutate, vă propunem o rețetă simplă de frigărui la grătar din creveți mari de tip tiger. Laptele de cocos, sucul de limetă și ardeiul iute, se amestecă într-o marinată aromată care dă noi înțelesuri, thailandeze, fructelor marine.

Servite lângă niște ciupercuțe fripte tot pe grătar, aceste frigărui marinate în stil oriental merg cu sosuri dulci-picante, dar și cu salate ușoare de vară.

Porții: 4

Timp de prepare: 30 minute + 1 oră pentru marinare

Ingrediente:

 • 1 kg creveti tiger (nedecorticați, dar fără cap)
 • 500 g ciuperci albe (champignon)

pentru marinată

 • 2 linguri de ulei
 • zeama de la 1 lămâie verde (limetă)
 • 5 căței de usturoi
 • 100 ml lapte de cocos
 • 1 tulpină de lemon grass (sau 1 linguriță de praf de lemon grass)
 • 1 linguriță praf de chili
 • sare și piper

Preparare:

 1. Pregățiți marinata. Într-un bol sau cană mare, turnați uleiul, adăugați usturoiul tocat din cuțit, stoarceți zeama de lămâie verde. Presărați praful de chili, piperul, tulpina de lemon grass tocată foarte mărunt și sare și piper după gust. Amestecați bine.
 2. Spălați creveții sub jet de apă rece și scurgeți-i. Puneți creveții într-un bol mare și turnați marinata peste ei. Amestecați bine astfel încât toți creveții să fie acoperiți de marinată. Băgați bolul acoperit la rece timp de 1 oră pentru marinare.
 3. Puneți bețele de frigărui la înmuiat într-un bol cu apă (pentru a nu lua foc pe grătar).
 4. Scoateți creveții de la rece și pregătiți frigăruile – câte 3 creveți pe fiecare băț de frigăruie (vezi video).
 5. Pregătiți focul de grătar. Frigeți mai întâi ciupercile.
 6. Puneți frigăruile pe grătar când jarul este încă puternic. Ungeți-le cu marinată înainte să le întoarceți. Creveții se vor înroși când sunt gata; în acest fel veți ști când trebuie întoarse frigăruile pe cealaltă parte. Ca toate fructele de mare, creveții nu trebuie gătiți foarte mult pentru că devin cauciucați. Frigeți creveții nu mai mult de 5 minute pe fiecare parte.

Frigăruile se servesc calde, alături de ciupercuțele la grătar și un sos dulce-picant.

[warning] Creveții la grătar sunt mai gustoși dacă nu sunt decorticați. Coaja permite reținerea lichidului pe care îl lasă carnea și astfel obțineți fructe de mare delicioase și fragede. Atenție, însă, atunci când faceți frigăruile. Introduceți frigăruia printre “solzii”creveților.. [/warning]

print

2 Comentarii

Comments are closed.