Iubite în tot Orientul, unde fac deliciul meselor din mai toate ţările arabe dar şi în China – unde se regăsesc în compania cărnii tocate de porc sau a fâşiilor de carne de vită – păstăile de fasole verde au devenit, în ultimul secol, prezenţe constante în bucătăria occidentală.

Această reţetă de bază a bucătăriei arabe – fasole verde picantă –  este uşor de realizat şi de către cei mai nepricepuţi în ale bucătăriei şi are avantajul de a fi o excelentă reţetă de post, ideală pentru cei care vor să slăbească, fără a face rabat de la bunul gust.

Vezi aici și rețeta de Fasole verde cu roșii și cimbru.

Reţetă: Fasole verde picantă

fasole-picanta

Ingrediente:

  • 500 de grame de fasole păstăi (fiartă sau din conservă)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ceapă medie
  • 1 ardei iute
  • 1 jumătate linguriţă rasă de boia de ardei iute
  • 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
  • 1 linguriţă chimion măcinat
  • 3 roşii decojite şi tăiate cubuleţe (sau o conservă mică de roşii decojite, scurse de suc)
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Folosiţi fasole verde cu formă rotundă (nu plată). Dacă folosiţi fasole din conservă scurgeţi-o şi spălaţi-o bine, cu grijă să nu o rupeţi. Dacă folosiţi fasole crudă fierbeţi-o în apă cu sare.
    Pentru o culoare frumoasă adăugaţi în apa în care fierbeţi fasolea o lingură de zeamă de lămâie. După ce aţi fiert păstăile scurgeţi-le şi spălaţi-le cu apă rece ca să-şi păstreze textura fermă.
  2. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt.
  3. Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l.
  4. Secţionaţi ardeiul iute pe lungime, îndepărtaţi miezul cu seminţe şi tăiaţi-l julienne (subțire).
  5. Într-o tigaie relativ adâncă, încingeţi la foc mediu uleiul, adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul iute.
  6. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi boabele de coriandru tocate, boiaua iute, zahărul şi chimionul măcinat şi lăsaţi-le să-şi elibereze aroma timp de 1-2 minute la foc mic.
  7. Adăugaţi roşiile cubuleţe şi păstăile de fasole şi prăjiţi timp de 5 minute amestecând cu grijă să nu rupeţi fasolea.
  8. Potriviţi de sare şi piper.
  9. Fasolea verde picantă se consumă caldă sau rece, ornată cu pătrunjel tocat, ca atare sau ca garnitură.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 10 minute (dacă fasolea este fiartă)

Porții: 2

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: