Versiune generoasă a simplei reţete de fasole bătută de post, această reţetă aduce, alături de piureul de fasole, cârnăciorii afumaţi care dau un plus de consistenţă şi gust. O rețetă ce ne aduce aminte de mâncărurile ca la mama acasă.

Reţetă: Fasole bătută cu cârnați

fasole_batuta

Ingrediente:

  • 800 grame boabe fierte de fasole (preferabil fasole albă)
  • 2 cepe mari
  • 600 grame cârnaţi afumaţi
  • 4 căţei de usturoi
  • 8 linguri de ulei
  • 1 lingură boia dulce
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Pasaţi boabele de fasole cu câteva linguri din apa în care au fiert pentru a obţine un piure moale şi omogen.
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Tăiaţi ceapa peştişori.
  4. Tăiaţi cârnaţii în rondele groase.
  5. Încingeţi 4 linguri de ulei într-o cratiţă adâncă.
  6. Adăugaţi usturoiul întreg şi căliţi-l până începe să îşi schimbe culoarea pentru a lăsa aromă. Atenţie să nu îl ardeţi.
  7. Scoateţi usturoiul din cratiţă şi aruncaţi-l.
  8. Adăugaţi în uleiul încins boiaua de ardei şi amestecaţi. După 10 secunde, adăugaţi piureul de fasole.
  9. Lăsaţi-l să fiarbă la foc mic 2-3 minute, amestecând constant. Potriviţi consistenţa adăugând apă, dacă este cazul.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
  11. Separat, rumeniţi rondele de cârnaţi în restul de ulei până încep să prindă culoare.
  12. Adăugaţi ceapa şi mai rumeniţi încă 2-3 minute până când ceapa se înmoaie şi prinde a căpăta culoare.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 4

Serviţi fasolea bătută cu cârnaţii şi ceapa deasupra, alături de o salată de murături.

printează

6 Comentarii

  1. si in baia mare e fasole frecata dar daca as pune boiaua in ulei incins,s-ar face amara de tot ; asa ca eu pun boia in amestecul de ceapa si cirnati dupa ce s-a racorit si e doar cald,nu incins,iar in pasta de fasole,musai marar verde proaspat tocat…cum suna ?
    ps fasolea o fierb in apa sarata cu foi de dafin si boabe de piper-pe care le recuperez dupa ce am strecurat boabele de fasole

    • Evident ca daca lasam boiaua prea mult se va arde si va deveni amara. Varianta cu marar nu am incercat-o dar cel mai probabil ii adauga o nota proaspata intregului.

  2. @edith, eu pun tot timpul boiaua in uleiul incins si nu se amaraste, ba dimpotriva, are o aroma intensa, la fel si culoarea data mancarii

    @cevabun, o reteta excelenta! eu mai fac si cu costita afumata in loc de carnaciori

Adaugă un comentariu: