Dulceaţa (sau gemul) de căpşuni reuşeşte să capteze tot parfumul acestor fructe deosebite. Relativ uşor de preparat, dulceaţa de căpşuni reprezintă o modalitate ideală de păstrare pentru iarnă a fructelor.

Deşi există încă destule opinii divergente, ne asumăm opinia potrivit căreia diferenţa dintre dulceaţă şi gem este dată de consistenţă: în dulceaţă fructele sunt relativ întregi (sau bucăţi mari), în vreme ce gemul este o pastă uniformă; şi de cantitatea de zahăr folosită, dulceaţa fiind mai dulce.

Porţii: aproximativ 4 kilograme de gem

Timp de preparare: 100 de minute (plus minim 12 ore de aşteptare)

Ingrediente:

  • 3 kilograme de căpşuni
  • 1,2 kilograme zahăr
  • 1 lămâie
  • 100 ml rom brun (opţional)

Preparare:

  1. Spălaţi căpşunile şi îndepărtaţi-le codiţele.
  2. Aşezaţi într-un vas adânc căpşunile şi zahărul în straturi succesive.
  3. Introduceţi vasul la rece pentru 12-24 de ore.
  4. Răzuiţi fin coaja de lămâie.
    Este foarte posibil ca lămâia să fie cerată. Spălaţi lămâia în câteva ape călduţe şi ştergeţi-o bine cu un prosop.
  5. Extrageţi sucul din lămâie.
  6. Scurgeţi lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi puneţi-l la fiert la foc mic împreună cu coaja şi zeama de lămâie. Păstraţi fructele deoparte.
  7. Fierbeţi sucul fructelor timp de aproximativ 40 de minute, la foc mic, amestecând constant, până se leagă.
  8. Adăugaţi fructele şi romul şi mai fierbeţi la foc mic încă 20 de minute.
  9. Încălziţi borcanele în cuptor.
  10. Turnaţi dulceaţa în borcane şi puneţi-le capac.
  11. Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură pentru a determina formarea vacuumului.

Dulceaţa astfel obţinută se păstrează în spaţii uscate şi întunecoase (cămară) luni în şir.

Gemul de căpşuni

Pentru gemul de căpşuni se folosesc aceleaşi cantităţi, însă fructele şi siropul se pun la fiert împreună, în acelaşi timp, şi se fierb aproximativ 1 oră.

Gemul sau dulceaţa se poate aroma cu note personale:

  • căpşuni cu limetă: înlocuiţi lămâia cu 2 limete
  • căpşuni cu cimbrişor: adăugaţi în sirop, la fierbere, 1 lingură frunzuliţe de cimbrişor proaspăt
  • căpşuni cu ghimbir: pentru o notă picantă, adăugaţi 1 lingură de ghimbir ras la fiert

Pentru oricare dintre variantele de mai sus romul se elimină. În cazul variantei cu limetă, nu se mai foloseşte lămâia. Pentru restul variantelor, lămâia se va folosi în continuare deoarece pectina ei ajută la legarea dulceţei şi previne zaharisirea ei.

În funcţie de gusturile dumneavoastră, cantităţile de zahăr se pot dubla sau chiar tripla.

15 Comentarii

  1. Capsunile pe care le am sunt coapte, dar nu sunt foarte dulci, asa ca, ma intrebam cam ce cantitate de zahar sa folosesc astfel incat sa nu fie nici acrisoara, dar nici foarte dulce? Nu ar fi prea putin 1,2 kg zahar?

    • Putem sa intuim cat de dulce este zaharul dar nu si cat de acrisoare sunt capsunile:) Cel mai bine este sa folositi cantitatea recomandata si sa o suplimentati maxim pana la 1,5 kg de zahar.

  2. Pentru procesul de vidare, borcanele se umpla integral, adica pana sus, fara a lasa spatiu, sau este nevoie de putin spatiu? Multumesc

    • Se umplu aproape până sus, pâna la 5-6 milimetri de gură. La răcire dulceaţa se va contracta. Însă, cu cât rămâne mai puţin spaţiu cu atât mai uşor se va face vidarea.

  3. Buna ziua..am facut si eu aceasta dulceata dar dupa ce am fiert o o ora, era foarte lichida, departe de a avea consistentavunui gem. Aveti idee care ar outea fi cauza? Mentionez ca am facut varianta cu lime 🙂

    • Hm. Bănuim că e deja s-a mâncat dulceaţa. Depinde de tipul căpşunilor (cele mici au mai puţină apă) şi de alţi factori. Important e să se gelifice la răcire. Puteţi adăuga pectină de fructe.

Adaugă un comentariu: