O salată-garnitură din buna tradiţie a bucătăriei italiene, îmbrăcată într-un dressing de ulei de măsline, usturoi şi lămâie, pentru a fi servită ca atare sau alături de cărnuri (vită, berbecuţ sau porc) sau un păstrăv la grătar. Încercaţi-o pentru a aduce un strop de prospeţime la masă.

Această reţetă se poate prepara la grătar (la foc mic), pe plită sau într-o tigaie teflonată.

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

  • 6-8 dovlecei
  • 6-7 linguri ulei de măsline
  • 1-2 lămâi
  • 5 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi dovleceii şi tăiaţi-le capetele.
  2. Tăiaţi dovleceii în fâşii groase de 5-6 milimetri, pe lungime (vezi foto), cu ajutorul unui cuţit sau răzătoare.
  3. Stropiţi dovleceii cu o lingură de ulei şi puţină sare – lăsați-i să se odihnească.
  4. Separat, preparați dressingul.
  5. Extrageţi zeama de lămâie.
    În funcţie de soiul de lămâie folosit s-ar putea să aveţi nevoie de mai puţină zeamă. Gustaţi şi adăugaţi zeama de lămâie treptat.
  6. Curăţaţi usutroiul şi pisaţi-l mărunt.
  7. Frecaţi usturoiul cu 1 linguriţă de sare într-o piuliţă (mojar) pentru a obţine o pastă.
  8. Amestecaţi usturoiul cu restul de ulei, zeama de lămâie, sare (dacă mai e cazul) şi piper după gust.
  9. Frigeţi dovleceii pe ambele părţi.
    Dovleceii nu se frig prea tare: trebuie să se rumenească în exterior, dar să rămână fermi în interior.
  10. Scoateţi dovleceii pe un platou. Aşezaţi dovleceii radial (sub formă de petale de floare) în mai multe straturi.
  11. Stropiţi dovleceii între straturi cu dresing.
  12. Lăsaţi dovleceii să se macereze uşor în dressing 10-15 minute, înainte de servire.

Dovleceii cu usturoi şi lămâie se servesc ca atare sau ca garnituri pentru diverse tipuri de carne şi peşte. Fâşiile de dovlecei sunt excelente pentru a realiza sandvişuri cu carne sau brânză.

printează

4 Comentarii

Adaugă un comentariu: