Răpitor marin, importat cel mai frecvent din Grecia în ţara noastră, dorada şi-a făcut încet drum printre ceilalţi peşti. Cu o carne dulce, albă, şi o osatură uşor de descoperit şi înlăturat, dorada este ideală pentru plită şi grătar, unde se frige simplu fără prea multe condimente care să-i acopere dulceaţa naturală.
Iat-o aici, parfumată discret cu oregano şi acompaniată pe grătar de ciupercile şi dovleceii ce îi vor servi drept garnitură.
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute
- 4 dorade
- 4 dovlecei mici
- 400 de grame de ciuperci pleurotus
- 1 lingură de oregano uscat
- 6 căţei de usturoi
- 1 lămâie
- 3 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi de solzi şi intestine peştii. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l. Extrageţi zeama din lămâie. Săraţi şi piperaţi peştii. Ungeţi-i cu puţin ulei şi presăraţi este ei oregano uscat.
- Preparați un mujdei de usturoi. Amestecaţi usturoiul cu zeama de lămâie şi ulei, sare şi puţin piper.
- Tăiaţi în fâşii groase de 1 centimetru, pe lungime, dovleceii. Aplatizaţi uşor, cu dosul palmei, ciupercile. Săraţi ciupercile şi dovleceii.
- Încingeţi grătarul sau plita.
- Frigeţi dovleceii şi ciupercile pe grătar, pe ambele părţi. Scoateţi ciupercile şi dovleceii de pe grătar şi stropiţi-le cu mujdeiul de usturoi.
- Frigeţi peştii pe ambele părţi, câte 8-10 minute pe fiecare parte.
Serviţi peştii cu legumele făcute la grătar.
[tip]Dacă doriţi ca peştele să fie mai bine făcut, crestaţi-l pe ambele părţi în 2-3 locuri înainte de a-l pune pe grătar.[/tip]
[warning]Atenţie când întoarceţi peştii să nu le rupeţi pielea. Lăsaţi peştii minim 5-6 minute înainte de a verifica dacă s-au rumenit.[/warning]