curry
Origine: Praful de curry (se pronunţă că’ri), a nu se confunda cu mâncarea cu acelaşi nume, este numele generic al unui amestec variat de condimente. Praful de curry a fost inventat de către coloniştii englezi din India în încercarea de a cuprinde diversitatea bucătăriei indiene într-un singur mixt. În prezent praful de curry este răspândit în multiple combinaţii în întreaga lume.
Prezentare: Întrucât nu există o reţetă unică şi nici măcar una stardard a acestei mixturi care poate cuprinde 10-20 de condimente, e greu de indicat o formulă de prezentare unică. Cu toate acestea, din niciun amestec de curry nu lipseşte praful de curcumă, cel care dă culoarea – mai mult sau mai puţin galbenă, în funcţie de restul condimentelor – ale acestui mixt.
Aromă: În funcţie de sortiment, ingredientele amestecului de curry, sunt frcutate, aromate sau iuţi.Gustul prafului de curry este dat de condimentele care îl compun dar şi de proporţia lor. Un praf de curry clasic conţine, pe lângă curcuma, ghimbir, nucsoara, chimion, piper, coriandru, piment şi/sau seminţe de schinduf.

La amestecul de mai sus, în unele zone ale Indiei, se adaugă cuişoare, scortisoara, nucsoara, piper de Cayenne şi paprika (boia de ardei).

Thailandezii, malaiezienii şi indonezienii adaptează curry-ul gusturilor lor adaugându-i praf de cocos, iarbă de lămâie şi frunze de curry.

Alte amestecuri mai includ făină de legume pentru a da un plus de consistenţă prafului de curry.

Utilizare: Curry este strâns legat de orez. De asemenea, se asezonează cu curry mâncărurile cu carne, peşte şi legume.Se simte bine în compania bamelor, legumelor rădăcinoase dar şi cu banane sau mango.
Preparare: Praful de curry se adaugă în mâncare de la început când se rumeneşte în puţină grăsime (vegetală sau animală). Atenţie însă să nu-l ardeţi deoarece devine amar.După rumenire amestecul de curry se stinge cu supă de legume sau carne. Este bun mai ales în amestec cu laptele de cocos, chili, ceapă şi usturoi.

Praful de curry se gaseşte de vânzare la toate supermarketurile şi hypermarketurile bune. Evident că cele mai bune amestecuri de curry se găsesc la magazinele asiatice specializate.

Tipuri de curry:

 1. Praf de curry bengalez- praful de curry din partea de nord-est a Indiei este extrem de iute în comparaţie cu alte amestecuri. Acest amestec este dominat de aromele de chimion, coriandru şi chili.
 2. Praf de curry de Madras – se regăseşte în zona portului indian Madras şi regiunile învecinate, este mai fructat şi mai puţin iute. Conţine în mod specific nucşoară (fragmente verzi din păstaie de nucşoară) şi are o aromă foarte pregnantă.
 3. Praf de curry de Ceylon – specific regiunii Sri Lanka. Gustul acestui amestec este mai sărat şi iute, fiind dominat de piper.
 4. Praf de curry Vindalooacest praf de curry provine din regiunea peninsulei Goa, deţinută până în 1962 de portughezi. Conţine o cantitate mare de usturoi şi tamarind, motiv pentru care este mai puţin iute şi are un gust acrişor.


print

6 Comentarii

 1. acum doua zile, pe postul TV paprika, o tanara doamna indianca prepara, singura sau cu o contributie importanta a unor conationale, tot soiul de mancaruri indiene, ptr o partenera de emisiune, o englezoaica neaosa, trecuta de varsta a doua, cu care facea schimb de retete traditionale tarii fiecareia.
  in foarte multe preparate, indiencele adaugau … ATENTIE ! frunze proaspete, de un verde viu de … CURRY (sic!)
  cum se poate explica aceasta posibila confuzie ?

 2. Nu e o greşeală. Termenul de curry este “împrumutat” de englezi din India. Iniţial el făcea referire exclusiv la arborele de curry (http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_tree), o plantă cu frunze aromatice folosită pentru a da gust mâncărurilor. Coloniştii englezi au importat amestecul de praf de curry (necunoscut în India ca atare), pentru a aduce în ţară gustul mâncărurilor din India. Practic, englezii sunt cei care au popularizat sub acest nume amestecul de condimente importat din Indii şi răspândit ulterior în toată lumea. În concluzie, există şi arborele de curry şi pudra de curry şi mâncare cu acelaşi nume.

 3. Am pudra de curcuma, credeam ca ei i se mai spune si curry, asadar confuziile pot fi de tot felul. Am sa incerc s-o combin cu diverse alte condimente, de ce nu un curry personalizat!

Comments are closed.