Pentru noi, pentru care mielul înseamnă friptură, stufat şi drob – şi acelea mâncate mai mult primăvara, de Paşte – un curry de miel reprezintă cu adevărat o reţetă inovativă. Dacă adăugăm la curry, aroma proaspătă de lămâie verde, contrabalansată de parfumul laptelui de cocos vom recunoaşte cu greu gustul pregnant al cărnii de miel în acest amestec.  O reţetă aromată potrivită chiar şi pentru cei care nu sunt înnebuniţi după carne sau care nu suportă gustul cărnii de miel.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră jumătate

Ingrediente:

  • 700 de grame de carne slabă de miel fără os
  • 2 linguri de pastă de curry roşu*
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1 ardei roşu mare
  • 1 ardei verde mare
  • 400 ml supă de vită
  • 2 linguri suc de lămâie verde
  • 3 linguri sos de peşte
  • 1 rulou de scortisoara
  • 2 linguri frunze de coriandru proaspăt tocat
  • 2 linguri de frunze de busuioc proaspăt tocat
  • 400 ml lapte de cocos

Preparare:

  1. Curăţaţi carnea şi tăiaţi-o în cubuleţe potrivit de mari. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mare sau tăiaţi-o peştişori. Zdrobiţi usturoiul. Curăţaţi şi tăiaţi ardeii julienne şi pe cei iuţi rondele.
  2. Într-un wok sau cratiţă încingeţi uleiul. Adăugaţi ceapa şi, după ce devine sticloasă, cuburile de carne de miel.
  3. Adăugaţi pasta de curry şi amestecaţi-o cu carnea timp de 3-4 minute după care adăugaţi şi ardeii tăiaţi.
  4. Când ardeii prind a se înmuia, adăugaţi zahărul, zeama de lămâie verde, sosul de peşte, supa şi batonul de scorţişoară. Fierbeţi timp de 25-30 minute amestecând din când în când.
  5. Adăugaţi laptele de cocos şi busuiocul tocat şi fierbeţi până când carnea este fiartă şi sosul devine cremos. Înainte de a lua curry-ul de pe foc, potriviţi-l de sare şi piper şi adăugaţi frunzele de coriandru tocate.

Curry-ul de miel thailandez se serveşte imediat cu orez fiert. Cel mai potrivit orez ar fi cel basmati, aromat, cu bob lung, fiert cu o linguriţă de praf de curry şi un rulou de scorţişoară.

———————————————————————————————————–

*Curry-ul roşu thailandez (Nam phrik kaeng phanaeng) este o pastă mai puţin iute decât alte specialităţi de curry, realizată din ardei iute, pastă de creveţi, rădăcină de coriandru, lemon grass, ceapă, galagal. Întrucât majoritatea ingredientelor sale sunt greu de găsit în România, această pastă trebuie cumpărată  fie de la raionul de ingrediente etnice din hypermarketuri, fie de la magazinele etnice (atunci când aveţi norocul să cunoaşteţi unele).

print

1 comentariu

Comments are closed.