Dacă secretul unei mâncăruri reuşite constă în obţinerea de contraste de texturi, culori dar, mai ales, gusturi, atunci bucătăria thailandeză duce acest principiu la perfecţiune, pentru că în majoritatea reţetelor thailandeze găsim o multitudine de contraste, în special în ceea ce priveşte gustul. Aromele duci, acre, sărate şi picante, explodează în fiecare fel de mâncare thailandez. Dulcele obţinut din fructe, legume, zahăr şi lapte de cocos, săratul din supă şi sos de peşte, acrul din lămâie sau limetă, şi picantul din nelipsitul ardei iute. Plus, nelipsitele arome de usturoi, ghimbir şi lemongrass, specifice acestei minuate bucătării.

În reţeta de mai jos am eliminat sosul de peşte, pentru a obţine un fel de mâncare complet vegetarian, un adevărat răsfăţ pentru cei care ţin post.

Paste de

Reţetă: Curry thailandez de legume

Ingrediente:

  • 1 brocoli mediu (cât o minge de handbal)
  • 1 cartof dulce de dimensiuni medii (apoximativ 400 de grame)
  • 1 morcov mare
  • 3 căţei de usturoi,curăţaţi şi tocaţi
  • 1 bucată de ghimbir cât un deget mare, tocată mărunt
  • o jumătate de ardei roşu
  • o jumătate de tulpină de praz sau o ceapă mică
  • 1 linguriţă de pastă de curry galbenă
  • 1 cub de supă de legume, dizolvat în 400 ml de apă
  • 400 ml lapte de cocos gras
  • zeama de la o limetă sau lămâie
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • piper măcinat
  • 2 linguri de ulei
  • 2-3 fire de coriandru

Preparare:

  1. Curăţaţi cartoful dulce şi tăiaţi-l în cuburi de 2 centimetri.
  2. Desfaceţi brocoliul în florete potrivit de mari.
  3. Curăţaţi morcovul şi tăiaţi-l în cuburi de 1 centimetru diamentru.
  4. Tăiaţi ardeiul în pătrăţele del 1-1,5 centrimetri.
  5. Tocaţi prazul mare.
  6. Tocaţi usturoiul şi ghimbirul.
  7. Extrageţi sucul din lămâie sau limetă.
  8. Într-o tigaie adâncă , wok sau cratiţă cu capac, încingeţi uleiul.
  9. Adăugaţi şi sotaţi 30 de secunde prazul (sau ceapa).
  10. Adăugaţi cartoful dulce şi morcovul şi sotaţi-le 1-2 minute, amestecând uşor pentru a preveni lipirea.
  11. Adăugaţi usturoiul şi ghimbirul şi mai sotaţi 30 de secunde.
  12. Adăugaţi supa de legume (1 cub de supă dizolvat în 400 ml de apă caldă).
  13. Acoperiţi şi fierbeţi la foc mediu timp de 10 minute.
  14. Adăugaţi laptele de cocos, pasta de curry, zahărul ţi zeama de limetă. Amestecaţi uşor pentru omogenizare.
  15. Adăugaţi brocoliul şi ardeiul, amestecaţi şi acoperiţi.
  16. Fierbeţi alte 10 minute, acoperit, la foc mediu.
  17. La final legumelle trebuie să fie fierte (brocoliul şi ardeiul nu foarte tare) iar sosul cremos, aromat, dulce- acrişor, uşor sărat şi picant.
  18. Serviţi cu orez fiert (de preferinţă Jasmin sau Basmati), ornat cu frunze de coriandru.

Timp de pregătire: 10 minute(s)

Timp de gătire: 25 minute(s)

Porţii: 2

printează

Adaugă un comentariu: