O reţetă rapid de preparat, la tigaie, din aripi sau piept de curcan, într-un sos cu adevărat spectaculos, dulce-picant-aromat, de ananas cu vin fortifiat, aromat cu rozmarin şi îmbărbătat cu o pişcătură de ardei iute.  O reţetă de inspiraţie portugheză, pe care o recomandăm pentru mese cu adevărat speciale.

Porţii: 2

Timp de preparare: 70 de minute

Ingrediente:

  • 2 aripi sau bucăţi piept de curcan (pentru şniţel)
  • 2 rămurele de rozmarin
  • 2 linguri de zahăr
  • o jumătate de ananas proaspăt
  • o jumătate de ceapă
  • 1-2 ardei iuţi, roşii
  • 2 căni supă de pui
  • 2 linguri de unt
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 pahar vin Madeira ( sau alt vin fortifiat: Porto, Marsala,  Sherry, Lacrima lui Ovidiu, etc.)
  • câteva linguri de făină
  • 1 lingură granule de usturoi
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Îndepărtaţi ultima articulaţie a aripilor sau finisaţi şi bateţi uşor cele două bucăţi de piept.
  2. Curăţaţi ananasul.
  3. Tăiaţi 6 rondele de ananas de un deget grosime.
  4. Tăiaţi restul ananasului cubuleţe cu latura de 5 milimetri.
  5. Curăţaţi şi tocaţi ceapa în bucăţi mărişoare (la fel ca cele de ananas).
  6. Tocaţi mare ardeiul iute şi rozmarinul. Îndepărtaţi seminţele ardeiului dacă doriţi să fie mai puţin picant sosul.
  7. Amestecaţi 5 linguri de făină cu sare, piper şi granule de usturoi.
  8. Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie adâncă, cu capac.
  9. Rumeniţi pe ambele părţi carnea de curcan.
  10. Goliţi o parte din  grăsimea din tigaie (dacă e prea multă). Lăsaţi doar 2-3 linguri de grăsime.
  11. Adăugaţi ceapa, ananasul, ardeiul iute şi rozmarinul şi sotaţi 30-40 de secunde.
  12. Adăugaţi 1 lingură de făină şi 2 de zahăr.
  13. Stingeţi cu supa de pui şi vinul fortifiat.
  14. Acoperiţi şi fierbeţi la foc mic spre mediu timp de aproximativ 40 de minute, până când carnea este pătrunsă şi sosul legat. Dacă sosul se îngroaşă părea tare, diluaţi-l cu puţină apă.
  15. Până se leagă sosul, rumeniţi bucăţile de ananas pe grătar.
    Dacă doriţi să gătiţi mai multe porţii, puteţi să transferaţi curcanul într-o tavă pentru a doua etapă a preparării şi să îl gătiţi acoperit la cuptor.

    Dacă nu aveți ananas proaspăt, puteți folosi ananas din conservă pentru prepararea sosului, dar nu folosiți ananas din conservă pentru grătar.

Friptura de curcan cu sos de ananas şi vin de Madeira se serveşte cu ananasul gătit la grătar şi diverse garnituri.

Adaugă un comentariu: