Creveţii sunt unele dintee cele mai populare fructe de mare, folosite pentru aperitive sau ca ingrediente pentru diverse preparate de bază. Comercializaţi cruzi sau prefierţi (decorticaţi sau întregi), proaspeţi, congelaţi sau conservaţi, creveţii se gătesc pentru foarte puţin timp (3-5 minute) pentru a-şi păstra sucurile naturale şi textura. Vezi aici mai multe despre creveti.

Creveţii se pot prepara – şi este chiar recomandat când e vorba de grătar – întregi sau decorticaţi atunci când reţeta o cere (în paste, sandvişuri, etc). Vezi aici rețete cu creveți.

Un film despre cum se curăță creveţii şi explicaţii detaliate, în materialul de mai jos.

  1. Spălaţi creveţii în mai multe ape reci.
    [note]Dacă sunt congelaţi, creveţii se lasă la decongelat în frigider sau în apă rece. Evitaţi decongelarea în cuptorul cu microunde deoarece riscaţi să-i gătiţi.[/note]
  2. Îndepărtaţi capetele creveţilor.
  3. Smulgeţi picioruşele creveţilor.
  4. Îndepărtaţi învelişul chitinos al creveţilor începând de la cap înspre coadă.
    [important]Creveţii se pot decortica integral sau doar până la ultimul “inel”, cel care ţine codiţa. Dacă le lăsați ultimul inel și codița vor fi mai decorativi. [/important]
  5. Despicaţi cu un cuţit bine ascuţit creveţii pe spate, până la o adâncime de 4-5 milimetri.
  6. Îndepărtaţi cu vârful cuţitului sau cu un ac intestinul.
    [note]La unele specii, în special la creveţii mari, este posibil să existe un intestin şi pe partea interioară (pe burtă). Dacă sesizaţi o dungă neagră, îndepărtaţi-o folosind acelaşi procedeu.  [/note]
  7. Clătiţi creveţii în apă rece.

[tip] Dacă alegeți să gătiți creveții întregi (își păstrează mai bine sucurile), aceștia se vor curăța în același mod înainte de a fi consumați. [/tip]

[warning]Indiferent dacă sunt cruzi sau prefierţi, creveţii nu se mai recongelează după decongelare.[/warning]

[tip]Puteţi fierbe resturile obţinute după decorticare pentru a obţine o supă ce poate înlocui supa de peşte în diverse preparate.[/tip]

[note]Creveţii cruzi au o culoare maroniu cenuşie, iar cei prefierţi o culoare roz.[/note]

Vezi aici rețete cu creveți.

print

4 Comentarii

Comments are closed.