Couscous (se pronunţă cuşcuş în Română) este unul dintre cele mai rapide şi versatile ingrediente din bucătărie. Provenit din bucătăriile nord-africane, cuşcuşul şi-a făcut loc în bucătăriile moderne din întreaga lume. Şi o să vedeţi de ce. Pentru că dacă ai deprins cum să-l prepari corect – şi o să o faci după ce citeşti materialul acesta, o să te îndrăgosteşti de el. Deoarece poţi să-l foloseşti aproape la orice, cu carne, legume sau peşte, de la salate la garnituri sau mâncăruri propriu-zise.

Cel mai important lucru pentru un cuşcuş de calitate, care trebuie să fie corect fiert dar în acelaşi timp aerat şi pufos (în niciun caz lipicios ca o mămăligă) este calitatea şi cantitatea de supă pe care o folosim. Ideal este să folosim supa corectă pentru fiecare preparat.  Ai aici lista completă a supelor. Practic, dacă ai un rest de supă, cu sau fără legumele sau carnea din ea, poţi să faci imediat un cuşcuş. Dacă nu ai supă, poţi să o faci şi din concentrat, obligatoriu făcută (dizolvată) înainte. La fel de important este şi uleiul, care va completa gustul final dar o să contribuie şi la dezlipirea granulelor de cuşcuş.

Toate indicaţiile de mai jos sunt pentru cuşcuşul care se găseşte de regulă în magazine (mediu, prefiert). A nu se confunda cu cuşcuşul israelian care este mai degrabă un tip de paste sub formă de bobiţe.
Gustul final al cuşcuşului este dat de supa pe care o folosiţi pentru hidratarea granulelor astfel încât tot “gustul” (condimentele) trebuie pus în supă.
Nu lăsaţi carnea şi legumele în supă, adăugaţi-le la final deoarce se vor rupe când amestecaţi cuşcuşul.
Foarte important! Raportul dintre supă şi cuşcuş trebuie să fie de 1 la 1 1/2. Adică, la o porţie de cuşcuş, o porţie şi jumătate de supă. Mai puţină supă se poate însă, în niciun caz mai multă. De asemenea, nu fierbeţi cuşcuşul. El are nevoie doar de hidratare.

 

Reţetă: Cum se prepară cuşcuşul

cous cous

Ingrediente:

  • 1 cană de cuşcuş
  • 1 cană şi jumătate de supă
  • 6 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • bucăţi de carne fiartă sau friptă
  • legume fierte sau fripte
  • condimente (le vom detalia mai jos)

Preparare:

  1. Daţi supa împreună cu zeama de lămâie şi uleiul în clocot într-un vas cu capac, de preferinţă unul întins.
  2. Opriţi focul şi luaţi vasul de pe foc.
  3. Adăugaţi granulele de cuşcuş şi amestecaţi uşor pentru a vă asigura că lichidul ajunge peste tot.(nu prea mult!)
  4. Acoperiţi.
  5. După 5 minute ridicaţi capacul şi cu ajutorul unei furculiţe răscoliţi bine cuşcuşul pentru a vă asigura că granulele s-au desfăcut.
  6. Amestecaţi cu bucăţi de carne şi legume.
  7. Se serveşte cald sau la temperatura camerei.

Timp de preparare: 15 minute

Porţii: 2

 

Combinaţii cu cuşcuş

Practic, cuşcuşul se poate combina cu aproape orice. Important este, aşa cum spuneam, să “reglaţi” supa în aşa fel încât să se potrivească cu restul ingredientelor. Mai jos aveţi câteva idei, dar în curând o să faceţi singuri propriile combinaţii.

  • pentru un gust oriental şi o culoare frumoasă, galben aurie, adăugaţi în supă pudră de curry şi un vârf de cuţit de şcorţişoară măcinată.
  • dacă faceţi un cuşcuş cu carne de miel, adăugaţi usturoi pisat şi mentă în supă.
  • pentru un gust mediteranean, adăugaţi în supă puţină paste de tomate, usturoi, oregano şi busuioc.
  • pentru un gust “grecesc”, adăugaţi chimion măcinat, oregano uscat, lămâie şi bucăţi de măsline.
  • usturoiul pisat, uleiul de susan şi ghimbirul o să dea o aromă asiatică cuşcuşului.
  • faceţi un cuşcuş rapid şi amestecaţi-l după ce s-a răcorit cu bucăţi de ton din conservă şi măsline. Adăugaţi mărar tocat fin.
  • ierburile aromatice se împacă foarte bine cu cuşcuşul. Dacă sunt uscate puneţi-le în supă pentru a da aromă, dacă sunt proaspete, adăugaţi-le tocate după ce cuşcuşul s-a răcorit.
printează

Adaugă un comentariu: