Discuţiile despre cât de bună este o maşină de spălat vase într-o familie iau în calcul în primul rând consumul de apă şi electricitate. Fiind un proces standardizat o maşină de spălat consumă o cantitate fixă de apă la fiecare ciclu de spălare. În funcţie de model, apare pe indicaţiile producătorilor ce cantitate consumă. În ceea ce priveşte consumul de elctricitate, maşinile de spălat vase de ultimă generaţie au consum eficient iar la final decizia de a cumpăra o maşina se reduce la costul ei şi la spaţiul de care dispui.

Ce ar trebui să iei în calcul înainte de a cumpăra maşina de spălat vase ar mai fi calitatea apei dar şi rutina ta: de câte ori găteşti pe săptămână, câte persoane sunt în gospodărie etc. Pentru că o mașină de spălat vase performantă îți poate reduce consumul de apă dacă se gătește și se mănâncă în casă zilnic. La fel și pentru cei care au multe ture de musafiri în weekenduri.

Dacă în bucătărie nu ai mult spaţiu disponibil poţi alege un model de maşină de spălat vase slim care poate fi independentă sau încorporabilă. Dacă ai spaţiu pentru o maşină standard, cu lăţimea de 60cm, vei avea avantajul de a spăla mai multe vase într-o tură dar şi alte avantaje ca:

  • programe mai multe pentru diverse articole speciale ca oale şi tigăi
  • programe de economisire a apei pentru ture incomplete de vase
  • dozaje automatice pentru detergent
  • spălare din toate unghiurile
  • uscarea vaselor care duce la economisirea de timp

În special pentru pahare și pentru tacâmuri mașina de spălat vase este foarte utilă pentru că le și usucă lăsându-le gata de folosit. Iar dacă ai avut musafir și ai făcut anumite rețete ca lasagna sau deserturi ca rețeta de tiramisu te ajută mult să cureți vasele mult mai repede și fără să folosești prea mult detergent.

Dar, pe lângă toate avantajele menționate mai sus, pot exista și dezavantaje atunci când vine vorba de o mașină de spălat vase. În principal, calitatea apei din casa ta este esențială pentru menținerea mașinii în stare bună de funcționare. Există produse speciale anti-calcar pe care le poți adăuga la spălare pentru a o menține funcțională pentru mai mult timp. Un alt aspect important este momentul și felul în care vasele se bagă în mașina de spălat: trebuie curățate bine de resturi de mâncare și nu se pot lăsa prea mult timp în mașină fără a fi spălate. Acest aspect este poate cel mai important pentru cei care se gândesc dacă să achiziționeze sau nu o mașină de spălat vase. Dar, cu puțin efort la început vei prinde repede trucul de a le debarasa și a le spăla la mașină. Iar timpul tău economisit este cel care te va convinge că merită investiția.

print