Crema de zahăr în stil canariot (Quesillo Canario) e genul de reţetă simplă şi populară care se face în fiecare casă sau restaurant şi pe care o găseşti pe orice blog asociat măcar afectiv cu Insulele Canare. Clasică şi modernă totodată, această prăjitură Fanta a arhipelagului canariot ne poate induce în eroare cu numele său (tradus ca “brânzică”), dar acest nume se datorează găurelelor care se formează la gătire, asemănătoare brânzei.

Quesillo e mult mai apropiat de ceea ce numim noi cremă de zahăr ars, un desert pufos. Principala caracteristică a acestui desert e prezenţa în compoziţie a laptelui condensat care trădează originea lui sud americană. Venit cel mai probabil din Venezuela unde este foarte popular, adus de către emigranţi sau chiar de către localnici care au lucrat în America de Sud, quesillo a devenit un familiar al meselor canariote, în special în Gran Canaria şi Tenerife.

Notă: Quesillo se prepară folosind tehnica de bain marie, pentru a asigura gătirea lentă şi uniformă a budincii. În acest scop avem nevoie de o formă atactivă, cum e cea de bundt cake, pe care o să o introducem în altă tavă, suficient de mare cât să o cuprindă dar nu exagerat de mare pentru a nu necesita o mare cantitate de apă.

Reţetă: Quesillo canario

Ingrediente:

 • 6 ouă mari
 • 200 ml lapte gras
 • 200 ml lapte condensat
 • coaja de la o lămâie netratată
 • 1 lingură esenţă de vanilie
 • 4 linguri de zahăr
 • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

 1. Topiţi zahărul la foc mediu, într-un vas rotund pentru cuptor, de preferat unul cu o formă specială, amestecând uşor.
 2. Când zahărul s-a topit şi începe a se carameliza luaţi vasul de pe foc şi cu atenţie pentru a nu vă arde, mişcaţi vasul astfel încât caramelul să acopere pereţii.
 3. Lăsaţi vasul să se răcească şi treceţi la prepararea propriu-zisă. Puteţi sări această etapă dacă aveţi un sos de caramel cumpărat pe care îl folosiţi pur şi simplu pentru a tapeta pereţii vasului.
 4. Încingeţi cuptorul la 175 de grade.
 5. Bateţi ouăle cu puţină sare.
 6. Adăugaţi esenţa de vanilie şi coaja de vanilie.
 7. Încorporaţi laptele condensat.
 8. Adăugaţi laptele.
 9. Turnaţi amestecul obţinut în vasul cu caramel răcit.
 10. Introduceţi vasul într-un vas cu apă şi introduceţi-l la cuptor pentru 40-50 de minute la 175 de grade.
 11. Quesillo e gata când este coagulat în mijloc. Verificaţi cu o scobitoare sau un băţ de frigăruie. Lemnul trebuie să fie perfect curat.
 12. Lăsaţi să se răcească desertul şi, după, răsturnaţi-l cu grijă pe o farfurie astfel încât să fie bine “îmbrăcat” în caramel.
 13. Quesillo canario se serveşte bine răcit.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 6

Quesillo canario se serveşte la finalul mesei, ca desert rece, alături de cafea.

print