Probabil că porcul nu va zbura niciodată. Spre bucuria celor vor să pună mâna pe el cât mai ușor. Pentru că, deși nu e un animal mitologic, porcul are o carne fatastică, în ciuda detractorilor săi.

Iată-l aici, în compania selectă, de origine sud europeană, a frunzelor aromate de  oregano și a mugurilor de caper cu nuanțe astringente. O rețetă foarte simplă în ciuda aerului său, fals elaborat. O veselie mediteraneană.

O rețetă numai bună pentru o zi de duminică cu mulți musafiri.

Porții: 8

Timp de preparare: 70 de minute

Cotlet de porc cu capere Ingrediente:

 • 8 cotlete de porc cu os
 • 100 gr de făină
 • 4 linguri de ulei de măsline
 • 5 căței de usturoi
 • 400 ml de vin alb sec
 • 900 gr de roșii decojite și tocate (proaspete sau din conservă)
 • 1 lingură de frunze de oregano proaspăt (sau o linguriță de uscat)
 • 1 lingură zdravănă de capere (din sare sau conservă)
 • sare și piper proaspăt măcinat

Preparare:

 1. Bateți cotletele de porc cu simț de răspundere (să nu rupeți sau desprindeți carnea de pe os), pe ambele părți, cu cea mai delicată parte a unui ciocan pentru șnițele.
 2. Decojiți și tocați roșiile (dacă folosiți roșii proaspete). Curățați și tocați usturoiul. Zdrobiți caperele cu latul unui cuțit. Tocați mare frunzele de oregano.
 3. Treceți cotletele de porc prin făină amestecată cu sare și piper. Scuturați-le de excesul de făină.
 4. Rumeniți carnea pe ambele părți în puțin ulei de măsline.
 5. Adăugați în tigaie* usturoiul și lăsați-l să-și elibereze aroma fără să-și schimbe culoarea pentru a nu deveni amărui.
 6. Stingeți totul cu vinu alb. Adăugați roșiile tocate, caperele și oregano. Puțină sare și piper.
 7. Lăsați să fiarbă totul pe aragaz sau în cuptor (temperatură medie, 170 grade), timp de aproximativ 20 de minute, până când carnea este pătrunsă și sosul legat.
 8. Potriviți de sare și piper.

Carnea se servește caldă, cu sosul în care a fost gătită. Ca garnitură puteți folosi cartofi cu rozmarin la cuptor sau cu tortellini umpluți cu prosciutto crudo (cumpărați de la magazin, ca să nu exagerați cu gătitul duminica), stropiți cu unt fierbinte și pudrați cu parmezan ras și piper.

Cotlet de porc cu capere

[note]* În funcție de numărul de porții gătite, rumeniți carnea în tigaie și, eventual, transferați-o pentru restul etapelor într-o tavă încăpătoare. În acest caz prepararea se continuă la cuptor.[/note]

print